Wykonanie

Po domowych chlebach i wędlinach, które od dłuższego czasu przygotowuję ze względu na kiepską jakość tych kupnych, przyszedł też czas na pyszny dodatek
śniadaniowy, jakim jest granola. Co prawda w sklepach można dostać (po odpowiednio wysokiej cenie oczywiście) dobrej jakości mieszankę, ale skoro przygotowanie domowej jest tak proste i pozostawia pełną swobodę wyboru ulubionych dodatków, to dlaczegóż by nie spróbować :)Prawda jest taka, że impulsem do przygotowania domowej granoli była potrzeba znalezienia czegoś, co zastąpiłoby Zuzi poranną owsiankę i naleśniki, które ostatnio muszę przygotowywać co najmniej raz dziennie, i których mam już po sam czubek kokardy ;) Zwyczajnie już nie
mogę patrzeć na patelnię do naleśników.Domowa granola jest po prostu najlepsza – chrupiąca, aromatyczna i pełna zdrowych dodatków :) U nas w wersji nieco zdrowszej, bo z dość znacznie ograniczoną ilością
cukrów. Jeśli wolicie słodszą wersję, wystarczy podwoić ilość
miodu lub dodać do mieszanki 100g
cukru trzcinowego. Warto też pamiętać, że im częściej będziecie ją mieszać w piekarniku, tym bardziej sypka będzie. Ja osobiście lubię duże, posklejane kawałki, ale Zuzi przeszkadzają, więc naszą mieszałyśmy dzielnie, rozbijając co większe zlepki nasionek i
płatków :)Granola smakuje wspaniale z
mlekiem lub
jogurtem (najlepiej naturalnym), ale sprawdzi się też jako zdrowa przekąska do chrupania bądź posypka do
lodów,
sorbetów i deserów
owocowych.Polecam :)Składniki:2 szklanki
płatków owsianych górskich1/4 szklanki
sezamu1/4 szklanki
słonecznika2/3 szklanki posiekanych
orzechów (u nas laskowe)1/2 szklanki
płatków migdałowych1 łyżeczka
cynamonu2 średnie
jabłka starte na tarce do
ziemniaków (około 100g)1/4 szklanki
mioduWykonanie:Wymieszaj dokładnie
płatki, nasiona oraz
orzechy i
cynamon. Dodaj
jabłkowe puree oraz
miód i jeszcze raz wymieszaj.Przełóż całość na szeroką blaszkę (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 40 – 50 minut, mieszając regularnie drewnianą łyżką lub szpatułką (mniej więcej co 10 minut lub częściej, jeśli będzie się zbyt szybko przypiekać).Upieczoną granolę pozostaw do wystygnięcia i odparowania na blaszce, w uchylonym piekarniku. Zimną przełóż do szczelnie zamkniętego słoja lub plastikowego pojemnika. Możesz ja tak przechowywać przez co najmniej kilka tygodni.Smacznego :)