ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy odrywaniec z dżemem...

Drożdżowy odrywaniec z dżemem...

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pachnie u nas w domu głownie lawendą, która pomaga Zuzi oddychać przez zatkany nosek oraz ciastem drożdżowym :) Ach, i jeszcze świeżym chlebem, ale o tym będzie następnym razem ;)
Drożdżówkę, którą chciałabym Wam dziś zaproponować piekłam już trzy razy, za każdym dając inne nadzienie. Był ser, czekolada (jak w oryginalnym przepisie) oraz dżem, z którym nam smakowała najbardziej :) Możecie nadziać ją czymkolwiek chcecie, na pewno będzie pysznie. Ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone, więc wspaniale komponuje się z każdym nadzieniem.
Drożdżówka jest mięciutka i puszysta, ze mięciutką, błyszczącą skórką. Najlepsza odrywana kawałek po kawałku, ale można ją też śmiało pokroić i podać gościom na ładnym talerzyku. Równie pyszna na drugi, a nawet trzeci dzień, o ile nie zjecie jej od razu ;)
Polecam :)
* z przepisu Catherine Fulvio
Składniki:
450g mąki pszennej (najlepiej luksusowej, ale może być też zwykła)
70g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
70g niesolonego masła
180ml mleka
1 duże jajko
Dodatkowo:
100g drobno posiekanej czekolady, krem czekoladowy lub ulubiony dżem
jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
Wykonanie:
Mąkę, cukier, drożdże oraz sól umieść w dużej misie i wymieszaj dokładnie.
Masło rozpuść. Dodaj do niego mleko oraz roztrzepane jajko i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Przelej mokre składniki do suchych i zagnieć mikserem z hakiem lub ręcznie gładkie, jednolite ciasto. W razie potrzeby podsyp delikatnie mąką.
Z gotowego ciasta uformuj kulę i włóż ją do misy wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość (u mnie, w chłodnej kuchni zajęło to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat delikatnie oprószony mąką, uderz dłonią, by je odgazować i wyrabiaj jeszcze przez 2 – 3 minuty. Gdy będzie gotowe, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach około 12 x 25cm. Posmaruj kremem czekoladowym lub dżemem, bądź posyp posiekaną czekoladą i zwiń jak roladę.
Pokrój rulon ciasta na plastry grubości około 1,5 – 2cm i poukładaj je na przemian w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc coś na kształt warkocza. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody, przykryj folią spożywczą i odstaw na kolejne 20 – 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie ponownie posmaruj wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 – 25 minut, aż wyrośnie i ładnie się zarumieni. W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił.
Upieczone ciasto pozostaw na chwilę w formie, po czym przenieś ostrożnie na kratkę do studzenia. Podawaj jeszcze lekko ciepłe lub już przestudzone.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/03/29/drozdzowy-odrywaniec-z-dzemem