ßßß
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i 5 łyżek mąki. Mieszamy, zostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną wyrastać.Następnie dodajmy mieszaninę do reszty mąki, roztopionego masła (100 g, lekko przestudzone), soli. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na okrąg o średnicy ok. 27-30 cm. Przenosimy jedną część na blachę. Smarujemy wybranym przez nas nadzieniem pozostawiając 2 cm nieposmarowane brzegi. Nakładamy na wierzch drugą część ciasta. Zlepiamy brzegi.
Następnie nożem kroimy ciasto: nożem kroimy ciasto od środka (nie rozcinamy go) na 16 równych części. Środek każdej części nacinamy zostawiając zarówno środek i brzeg ciasta nierozcięty. Następnie chwytamy brzeg i wywijamy go do środka 3 razy. Lekko podwijamy brzeg do środka. Powtarzamy z każdym kawałkiem. Na koniec możemy wszystkie kawałki lekko "dopchnąć" do środka, tak by ciasto nie było za bardzo rozciągnięte. Zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, żeby podrosło. Smarujemy roztopionym masłem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180ºC. Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.