ßßß Cookit - przepis na Pleciony kwiat drożdżowy

Pleciony kwiat drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na ciasto drożdżowe podane w efektowny sposób. Dość łatwe do przygotowania, więc nie trzeba się martwić, że nie posiadamy jakiś zdolności do plecenia. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc słodycz będzie zależna od tego co dodamy do środka. Ja przygotowałam z dżemem truskawkowym. W oryginale ciasto od razu po wyrobieniu i przygotowaniu było wkładane do piekarnika, bez wyrastania. Ja jednak wolę dać ciastu drożdżowemu wyrosnąć. Przepis Doroty Wójcickiej (gazetka Przyślij przepis. Domowe wypieki)
/ 1 szklanka = 250ml/
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 g roztopionego masła + 3 dodatkowe łyżki
szczypta soli
nadzienie - kilka łyżek dżemu lub powideł lub starta czekolada lub krem czekoladowy
cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i 5 łyżek mąki. Mieszamy, zostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną wyrastać.
Następnie dodajmy mieszaninę do reszty mąki, roztopionego masła (100 g, lekko przestudzone), soli. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na okrąg o średnicy ok. 27-30 cm. Przenosimy jedną część na blachę. Smarujemy wybranym przez nas nadzieniem pozostawiając 2 cm nieposmarowane brzegi. Nakładamy na wierzch drugą część ciasta. Zlepiamy brzegi.
Następnie nożem kroimy ciasto: nożem kroimy ciasto od środka (nie rozcinamy go) na 16 równych części. Środek każdej części nacinamy zostawiając zarówno środek i brzeg ciasta nierozcięty. Następnie chwytamy brzeg i wywijamy go do środka 3 razy. Lekko podwijamy brzeg do środka. Powtarzamy z każdym kawałkiem. Na koniec możemy wszystkie kawałki lekko "dopchnąć" do środka, tak by ciasto nie było za bardzo rozciągnięte. Zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, żeby podrosło. Smarujemy roztopionym masłem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180ºC. Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/12/Pleciony-kwiat-drozdzowy.html