Wykonanie
Dzisiaj przepis na
ciasto drożdżowe podane w efektowny sposób. Dość łatwe do przygotowania, więc nie trzeba się martwić, że nie posiadamy jakiś zdolności do plecenia. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc
słodycz będzie zależna od tego co dodamy do środka. Ja przygotowałam z
dżemem truskawkowym. W oryginale ciasto od razu po wyrobieniu i przygotowaniu było wkładane do piekarnika, bez wyrastania. Ja jednak wolę dać
ciastu drożdżowemu wyrosnąć. Przepis Doroty Wójcickiej (gazetka Przyślij przepis. Domowe wypieki)/ 1 szklanka = 250ml/2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży50 g
cukru100 g roztopionego
masła + 3 dodatkowe łyżkiszczypta
solinadzienie - kilka łyżek
dżemu lub powideł lub starta
czekolada lub
krem czekoladowycukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy w
mleku, dodajemy
cukier i 5 łyżek
mąki. Mieszamy, zostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aż
drożdże zaczną wyrastać.Następnie dodajmy mieszaninę do reszty
mąki, roztopionego
masła (100 g, lekko przestudzone),
soli. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na okrąg o średnicy ok. 27-30 cm. Przenosimy jedną część na blachę. Smarujemy wybranym przez nas nadzieniem pozostawiając 2 cm nieposmarowane brzegi. Nakładamy na wierzch drugą część ciasta. Zlepiamy brzegi.

Następnie nożem kroimy ciasto: nożem kroimy ciasto od środka (nie rozcinamy go) na 16 równych części. Środek każdej części nacinamy zostawiając zarówno środek i brzeg ciasta nierozcięty. Następnie chwytamy brzeg i wywijamy go do środka 3
razy. Lekko podwijamy brzeg do środka. Powtarzamy z każdym kawałkiem. Na koniec możemy wszystkie kawałki lekko "dopchnąć" do środka, tak by ciasto nie było za bardzo rozciągnięte. Zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, żeby podrosło. Smarujemy roztopionym
masłem.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 180ºC. Po lekkim przestudzeniu oprószamy
cukrem pudrem.