Wykonanie

Zdrowe wypieki, jak zapewne zauważyliście, nie są motywem przewodnim mojego bloga ;) Jesteśmy regularnymi łasuchami, bez alergii, czy
oporów przed zjedzeniem sernika za jednym posiedzeniem :)) Mimo to nawet mi zdarza się od czasu do czasu wypróbować jakiś zdrowszy przepis znaleziony w
sieci lub którejś z moich książek; zwłaszcza, gdy przewidywany efekt końcowy wygląda zachęcająco, a w kuchennych szafkach mam akurat wszystko, co potrzebne.
Ciasteczka z
ciecierzycy to coś zdecydowanie z innej bajki i Mąż mój aż się uśmiał, gdy mu zapowiedziałam, że zakupione w ramach urozmaicania posiłków podejrzanie (jego zdaniem oczywiście) wyglądające „groszki” wylądują w ciasteczkach :) Sorry, nie będzie gulaszu, czy innego super zdrowego obiadu, są za to zdrowe
ciastka z naszym ukochanym
masłem orzechowym oraz spora dawką dobrej jakości
czekolady :)
Ciasteczka są miękkie (mimo pieczenia nie twardnieją i mogą się wydawać jakby surowe, ale bez obaw – nie są), mocno
orzechowe i umiarkowanie słodkie. Nie ma tu
jajek, ani
mąki, a jeśli użyjecie bezglutenowego
proszku do pieczenia, będą w sam raz dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Nie są, moim zdaniem, tak dobre jak np.
ciastka z
masłem orzechowym z tego przepisu, ale jak na zdrową wersję są bardzo dobre i warte wypróbowania. Myślę, że będą w sam raz dla tych, którzy chcą jeść zdrowiej, walczą o ładną sylwetkę lub chcieliby podawać dzieciom zdrowe
słodycze (tak, tak, takie
słodycze istnieją ;).Polecam :)* przepis pochodzi z bloga Erin, która jest specjalistką od zdrowej, naturalnej żywnościSkładniki na około 12 – 14
ciastek:1 i 1/4 szklanki
ciecierzycy z puszki (wypłukanej i odsączonej)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki plus 2 łyżki naturalnego
masła orzechowego bez dodatkówszczypta
soli (jeśli
masło orzechowe jest solone należy ją pominąć)1/4 – 1/2 szklanki
miodu lub
syropu klonowego bądź z agawy (oryginalnie 1/4, ale ja dałam nieco więcej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
czekoladowych drobinek lub posiekanej
gorzkiej czekolady dobrej jakości (70%
kakao)Wykonanie:Wszystkie składniki oprócz
czekolady umieść w malakserze i zblenduj na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodaj
czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.Z masy formuj kulki (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) wielkości mniej więcej
orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczaj.Piecz 10 minut w temperaturze 180°C, aż lekko wyrosną. Pozostaw przez kilka minut na blasze, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.Smacznego :)
