Wykonanie
Zainspirowana nowym wpisem na http://www.jadlonomia.com/ postanowiłam upiec swoje pierwsze wegańskie
ciasteczka. Muszę się przyznać, że rezultaty pozytywnie mnie zaskoczyły, a
ciastka znikły z miseczki w zaskakująco szybkim tempie:). Były po prostu niesamowicie pyszne. Nie
mogę się doczekać kolejnej partii...będzie bardziej świątecznie... ale to później, teraz zapraszam na wydanie weekendowe:)

Składniki:puszka
ciecierzycy1/2 szklanki
masła orzechowego (ja dałam
masło z
nerkowców z kawałkami
orzeszków ziemnych)1/4 szklanki
syropu klonowego (można dodać
miód)1/4 szklanki
mąki z
amarantusa2 kostki
gorzkiej czekolady minimum 85%
kakao drobno posiekanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejRozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.W misce ręcznym blenderem miksujemy wszystkie składniki (oprócz
czekolady) tak aby stworzyły gładką masę. Następnie dodajemy kawałki
czekolady i delikatnie łączymy z
ciastem.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową nakładamy po łyżce a następnie spłaszczamy widelcem. Pieczemy około 15 - 20 minut w zależności od wielkości
ciasteczek.Upieczone
ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.Smacznego...