Wykonanie
Ciasteczka upieczone dosłownie przed chwilą, bo kupiłam
masło orzechowe i koniecznie chciałam wypróbować jak smakuje taka wersja w porównaniu do wersji z pastą tahini.Te
ciasteczka wzbogaciłam o
kakao, a dałam mniej siekanej
czekolady.Składniki na ok. 10-12 szt.:* puszka
ciecierzycy lub (lepiej) 1 i 1/2 szklanki
ciecierzycy ugotowanej* 2 łyżki
miodu* 2 łyżki
masła orzechowego - u mnie z kawałkami
orzechów* kopiasta łyżka
kakao* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (mam bezglutenowy)* ok. 30-40 g
gorzkiej czekoladyCiecierzycę zmiksowałam z
miodem, dodałam
kakao, proszek i
masło orzechowe i dokładnie wymieszałam, a na koniec dorzuciłam posiekaną
czekoladę i połączyłam z masą.Tym razem kulki lepiły się świetnie, nie było nawet potrzeby zakładania rękawiczek, bo ciasto nie przywierało do rąk, wyszło w sam raz tłuste.Kulki rozpłaszczałam na papierze do pieczenia i piekłam ok. 12 minut w temp. 180* C.Pycha!To jeszcze nie koniec przepisów na
ciasteczka ze strączków, będą kolejne.Surowe przed włożeniem do piekarnika:

Tuż po wyjęciu, jeszcze ciepłe:


"Jeżeli nie jesteś gotowy, żeby popełnić błąd, nigdy nie zrobisz nic oryginalnego."Ken Robinson