Wykonanie

Rozpuściłam
Męża mego dokumentnie – zaledwie jeden dzień (nawet nie cały) nie miał niczego słodkiego do
kawy i już mi dziś marudził od rana. Ja nie wiem, jakim cudem on się nie tylko jeszcze się w drzwi
mieści, a nawet wygląda, jakbym go nie zawsze dobrze karmiła, podczas gdy mi się ubrania zaczynają niebezpiecznie kurczyć ;)Mimo mego świętego oburzenia nad niesprawiedliwością świata, upiekłam jednak ciasto temu mojemu łasuchowi. Niech ma, może mu pójdzie w te jego chude piszczele ;PWybór padł tym razem na smakowicie wyglądające ciasto
ananasowe rodem z
Chile, które idealnie mi pasowało do
słonecznej pogody za oknem.Przepis
mówi o ubijaniu masy jajecznej przez 30 minut, co lekko mnie przeraziło. Ma to na celu jak najlepsze napowietrzenie masy, ale przecież nie każdy posiada mikser wolnostojący, a trzymanie ręcznego tak długo wydaje mi się zajęciem iście masochistycznym (nawet jeśli efektem końcowym ma być ślicznie wyrośnięty
biszkopt). Ostatecznie postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście konieczne jest tak długie ubijanie
białek i zrobiłam dwa
biszkopty – pierwszy ściśle według przepisu, drugi z
jajkami ubijanymi tylko do momentu rozpuszczenia się
cukru (u mnie zajęło to około 10 minut). Moim zdaniem efekt końcowy w obu przypadkach był równie dobry, więc śmiało możecie skrócić czas ubijania. Choć jeśli posiadacie mikser stacjonarny możecie go po prostu włączyć, by pracował, a te 30 minut wykorzystać na przygotowanie formy oraz pozostałych składników.Ciasto jest lekkie i bardzo smaczne, przełożone prostym kremem
śmietanowym oraz słodziutkimi kawałkami
ananasa, które wyglądają wesoło z kremu niczym promyczki słońca i od razu się człowiekowi lepiej robi :) Wierzch posypany jest wiórkami kokosowymi, które tworzą wspaniały kontrast smaków i pasują do całości wprost idealnie.Polecam :)* przepis z „Bake. Beautifull baking recipes from around the world”Składniki na tortownicę 23cm:6 dużych jaj250g drobnego
cukru do wypieków150g
mąki pszennej80g
mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:250ml
śmietany kremówki100g
cukru pudruDodatkowo:około 200g kawałków
ananasa z puszki, odsączonego (
syrop należy zachować)3 łyżki
soku ananasowegowiórki kokosowe (około 1/4 szklanki) do posypaniaWykonanie:Kawałki
ananasa odsącz, zachowując
syrop, odłóż na bok.Obie
mąki oraz
proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej do miski. Odstaw.Umieść 3
jajka oraz
cukier w misie miksera i ubijaj końcówką do
białek przez 30 minut, aż
cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i dobrze napowietrzona. Następnie delikatnie wmieszaj do niej przesiane suche składniki (najlepiej zrobić to szpatułką).
Białka pozostałych 3 jaj ubij w oddzielnej misce, po czym dodaj je w dwóch turach do ciasta i wymieszaj szpatułką. Na koniec wmieszaj
żółtka, dodając je po jednym i mieszając dokładnie po każdym.Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstaw na chwilę, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij je. Wystudź na kratce.Zimny
biszkopt przekrój wzdłuż na dwa jednakowe blaty.Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z
cukrem pudrem.
Syrop pozostały po odsączeniu
ananasów wymieszaj z
sokiem ananasowym.Pierwszy blat ciasta ułóż na talerzu lub paterze, nasącz połową mieszanki soku i
syropu ananasowego. Na
biszkopt wyłóż mniej więcej 1/3
bitej śmietany, a na niej poukładaj kawałki
ananasa. Przykryj kolejną porcją kremówki (1/3) i ułóż drugi blat
biszkoptowy na wierzchu. Nasącz
biszkopt resztą soku z
syropem, posmaruj pozostałą kremówką i udekoruj pozostałymi
ananasami oraz wiórkami kokosowymi.Schłódź ciasto w lodówce przez około godzinę. Podawaj schłodzone.Smacznego :)

