ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort owocowo- kokosowy

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort owocowo- kokosowy

nazwa

Wykonanie

Torcik urodzinowy, który zrobiłam na urodzinki mojej córeczki. Połączyłam w nim to co lubi najbardziej- jagody, maliny i bitą śmietanę. Biszkopt nasączyłam sokiem z ananasa, dlatego był wilgotny, lekki i nie zamulający. Został zjedzony do ostatniego kawałka.
Składniki: na tortownicę 21 cm: na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie:
330 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
garść malin
garść jagód
1/2 szklanki drobnego kokosu
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
do nasączenia:
3/4 szklanki syropu z ananasa (użyłam z puszki) na dekorację:
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
żółty barwnik
kolorowe cukierki
kwiatki z masy cukrowej
opłatek dekoracyjny
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem i dodawać po żółtku nadal ubijając. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem. Piec około 40 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy blat nasączyć sokiem z ananasa. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fix-em. Dodać kokos i owoce, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części i przełożyć biszkopty. Przed podaniem kremówkę ubić z cukrem pudrem, fix-em i barwnikiem. Posmarować tort z wierzchu i po bokach. Na wierzchu ułożyć ozdoby, boki obsypać cukierkami. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/06/tort-owocowo-kokosowy.html