ßßß Cookit - przepis na Babeczki al'a Pinacolada (czyli ananasowe babeczki z galaretką pod kokosową chmurką)

Babeczki al'a Pinacolada (czyli ananasowe babeczki z galaretką pod kokosową chmurką)

nazwa

Wykonanie

Miałam problem by nadać tym małym cudeńkom nazwę :). Cupcakes, czy muffiny? Ciężko powiedzieć. Dlaczego cupcake? Bo w składnikach jest masło, nie olej.. no i wierzch przyozdobiony ;). Dlaczego muffin? Bo pieczony bez papilotek i ciasto wyrabiane jest łyżką. A jak wiadomo ciasto na cupcakes powinno być starannie wyrobione i zawsze pieczone w papilotkach. No więc...dyplomatycznie zostańmy przy babeczkach ;). Celowo upiekłam je dość niskie, aby dobrze się dekorowały. :)
A przepis dodaję do konkursu na durszlaku ;). Udało mi się załapać do pierwszych 100 osób, które mają możliwość testowania nowych galaretek Winiary. Na pierwszą próbę poszły bez dodatków i muszę przyznać, że są bardzo smaczne.
Ale przejdźmy do babeczek,bo jak tu się oprzeć duetowi kokos & ananas?
Składniki:
babeczki ananasowe:
1,5 szklanki mleka (ok. 300ml)
2 łyżki zblendowanego puree z ananasa
50 ml syropu ananasowego (z puszki ananasów)
2 szklanki mąki (ok. 400g)
szklanka cukru kokosowego (ok.200g)
150 g masła
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 jajka
kilka kawałków ananasa
kokosowa chmurka:
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki stołowe cukru pudru
wiórki kokosowe
dodatkowo:
2 opakowania galaretki o smaku "Pinacolada"
Przygotowanie:
Babeczki: Rozpoczynamy od przygotowania galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Polecam wylanie jej w płaskim naczyniu dzień przed lub kilka godzin przed podaniem babeczek). Masło roztapiamy, odstawiamy do ostudzenia. Suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: mleko, jajka, syrop oraz puree z ananasa, a następnie powoli przelewamy do miski z suchymi składnikami i jednocześnie dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Grudki w cieście mają pozostać. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek lub foremek, początkowo tylko po jednej łyżce. Potem wrzucamy do każdej foremki/papilotki 2-3 małe kawałki ananasa i dopełniamy ciastem do około 3/4 wysokości foremki/papilotki. UWAGA! Jeżeli używamy foremek silikonowych nie musimy ich wcześniej natłuszczać. Babeczki pieczemy 20min w 200st.
Krem i dekoracja: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia. Galaretkę dzielimy na części, można wyciąć kółka pasujące wielkością do babeczek, a następnie układamy na babeczkach. Całość dekorujemy ubitą kremówką i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. (Kremówkę można zastąpić kremem maślanym lub każdym innym kremem). Smacznego! :)
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/05/babeczki-ala-pinacolada-czyli-ananasowe.html