Wykonanie
Miałam problem by nadać tym małym cudeńkom nazwę :). Cupcakes, czy muffiny? Ciężko powiedzieć. Dlaczego cupcake? Bo w składnikach jest
masło, nie
olej.. no i wierzch przyozdobiony ;). Dlaczego muffin? Bo pieczony bez papilotek i ciasto wyrabiane jest łyżką. A jak wiadomo ciasto na cupcakes powinno być starannie wyrobione i zawsze pieczone w papilotkach. No więc...dyplomatycznie zostańmy przy babeczkach ;). Celowo upiekłam je dość niskie, aby dobrze się dekorowały. :)


A przepis dodaję do konkursu na durszlaku ;). Udało mi się załapać do pierwszych 100 osób, które mają możliwość testowania nowych
galaretek Winiary. Na pierwszą próbę poszły bez dodatków i muszę przyznać, że są bardzo smaczne.Ale przejdźmy do babeczek,bo jak tu się oprzeć duetowi
kokos & ananas?Składniki:babeczki
ananasowe:

1,5 szklanki
mleka (ok. 300ml)2 łyżki zblendowanego puree z
ananasa50 ml
syropu ananasowego (z puszki
ananasów)2 szklanki
mąki (ok. 400g)szklanka
cukru kokosowego (ok.200g)150 g
masłaszczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sody2
jajkakilka kawałków
ananasakokosowa chmurka:300 ml
śmietanki kremówki2 łyżki stołowe
cukru pudruwiórki kokosowedodatkowo:2 opakowania
galaretki o smaku "Pinacolada"Przygotowanie:Babeczki: Rozpoczynamy od przygotowania
galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Polecam wylanie jej w płaskim naczyniu dzień przed lub kilka godzin przed podaniem babeczek).
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostudzenia. Suche składniki:
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia oraz
sodę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre:
mleko,
jajka,
syrop oraz puree z
ananasa, a następnie powoli przelewamy do miski z suchymi składnikami i jednocześnie dodajemy roztopione
masło. Dokładnie mieszamy. Grudki w cieście mają pozostać. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek lub foremek, początkowo tylko po jednej łyżce.
Potem wrzucamy do każdej foremki/papilotki 2-3 małe kawałki
ananasa i dopełniamy
ciastem do około 3/4 wysokości foremki/papilotki. UWAGA! Jeżeli używamy foremek silikonowych nie musimy ich wcześniej natłuszczać. Babeczki pieczemy 20min w 200st.Krem i dekoracja: Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno. Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia.
Galaretkę dzielimy na części, można wyciąć kółka pasujące wielkością do babeczek, a następnie układamy na babeczkach. Całość dekorujemy ubitą kremówką i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. (Kremówkę można zastąpić kremem maślanym lub każdym innym kremem). Smacznego! :)
