Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 130g
cukru- 2 łyżki
likieru kokosowego- 3
jajka- 4 łyżki
mleka- 3 łyżki rozpuszczonego
masła- 210g
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
sody- 100g
wiórków kokosowych- szczypta
soli- 1,5 szklanki drobno posiekanego
ananasa*na krem- 250g
serka mascarpone- 200ml
śmietany 30%- 2 łyżki
likieru kokosowego- 1/2 szklanki
cukru pudru*dodatkowo- kandyzowane
wiśnie- kawałki
ananasa-
wiórki kokosoweSposób przygotowania:1.
Jajka ubijamy z
cukrem, szczyptą
soli i
likierem na puszystą masę, następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą, roztopione
masło,
mleko, miksujemy. Na końcu wsypujemy
wiórki kokosowe, posiekany
ananas, mieszamy. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto (ok. 3/4 wysokości foremek). Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.2. Składniki na krem wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie sztywny, jednolity krem. Gotowy przekładamy szprycy i dekorujemy muffiny. Kilka łyżek wiórków prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą, studzimy.3. Na końcu muffiny posypujemy prażonymi wiórkami, ozdabiamy
wiśniami i kawałkami
ananasa.Inspiracja:słodkababka