ßßß Cookit - przepis na Muffiny śniadaniowe z marchewką i cukinią...

Muffiny śniadaniowe z marchewką i cukinią...

nazwa

Wykonanie

Jak chyba każda kobieta od czasu do czasu zamęczam Męża mego narzekaniem na swoją mniej lub bardziej wyimaginowaną nadwagę. Za każdym razem zarzekam się, że tym razem to już na pewno przechodzę na dietę…od jutra, bo dziś jeszcze mam ochotę na kawałek ciasta lub dokładkę wyjątkowo udanego obiadu ;) Przecież szkoda wyrzucić, prawda? :) Ja marudzę, Mąż słucha, przytakuje i przynosi kawę do popołudniowego ciasta, zapewniając po raz setny, że dla niego wyglądam bosko.
Tak mniej więcej wygląda mój zapał do odchudzania. W zderzeniu z sernikiem, czy banoffee pie nie ma najmniejszych szans :)
Żeby jednak tak całkiem słów na wiatr nie rzucać i uspokoić nieco wyrzuty sumienia, próbuję od czasu do czasu upiec coś mniej kalorycznego lub chociaż z dodatkiem zdrowych składników. Tak jak w przypadku muffinów, które piekłam w ubiegłą sobotę. Są słodkie i bardzo smaczne, ale jednocześnie pełne pysznych rodzynek, pełnoziarnistej mąki, owsianki oraz marchwi i cukinii. Prawie jak sałatka, czyż nie? ;)
Muffiny są naprawdę pyszne i sycące, więc możecie je zaserwować na śniadanie lub wrzucić do torby i zjeść w porze lunchu. Smakują równie wspaniale z filiżanką kawy jak i kubkiem mleka. Do tego z przepisu wychodzi ich około 22 sztuk, więc śmiało wystarczy nawet dla dużej rodzinki :) A jeżeli jakieś zostaną, wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku lub przykryte folią spożywczą, a wytrzymają nawet 5 dni, nie tracąc na jakości.
Polecam :)
* przepis zaczerpnięty ze strony yellowblissroad.com
Składniki na około 22 muffiny:
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam górskich)
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki cukru (muffiny wychodzą dość słodkie, więc możecie ująć 1/2 szklanki, jeśli chcecie trochę zmniejszyć ilość kalorii)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
3 duże jajka plus jedno białko
3/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
1 szklanka cukinii startej na tarce o drobnych oczkach
1 szklanka marchwi startej na drobnych oczkach
3/4 szklanki rodzynek, sułtanek lub suszonej żurawiny
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki oraz rodzynki w dużej misie i odstaw na bok.
Jajka oraz białko roztrzep z olejem w drugiej misie. Dodaj starte warzywa i wymieszaj dokładnie.
Dodaj mieszankę z marchwią i cukinią do suchych składników i wymieszaj do połączenia rózgą kuchenną lub widelcem.
Tak przygotowane ciasto przekładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wypełniaj zagłębienia do około 3/4 wysokości.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Będą gotowe, gdy patyczek wbity w środek jednej z nich będzie suchy po wyjęciu.
Wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/09/30/muffiny-sniadaniowe-z-marchewka-i-cukiniacarrot-and-zucchini-breakfast-muffins