Wykonanie
Ostatnio wpadł w moje ręce przepis od mojej siostry na szybką babkę
marchewkową. Zapewniała mnie, że jest pyszna, wilgotna i na pewno
zrobi furorę. Nie myliła się :) Faktycznie, piecze się ją błyskawicznie! Polecam wszystkim łasuchom :) Dzięki Rzenka za przepis!Składniki:2 pełne szklanki startej
marchewki1,5 szklanki
cukru4
jajkaszczypta
soli2 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
olejugarść
rodzyneklukier do ozdoby (
woda +
cukier puder + kwasek
cytrynowy + ewentualnie biały
barwnik spożywczy dla ładnego białego koloru)Wykonanie
Jajka ubić z
cukrem na kogel
mogel. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką dużej formy na babki. Piec w nagrzanym do 180 st (góra-dół) piekarniku, przez ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę wyjąc z formy i polać sporządzonym lukrem.

Smacznego! :-)