ßßß Cookit - przepis na Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wpadł w moje ręce przepis od mojej siostry na szybką babkę marchewkową. Zapewniała mnie, że jest pyszna, wilgotna i na pewno zrobi furorę. Nie myliła się :) Faktycznie, piecze się ją błyskawicznie! Polecam wszystkim łasuchom :) Dzięki Rzenka za przepis!
Składniki:
2 pełne szklanki startej marchewki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
szczypta soli
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
garść rodzynek
lukier do ozdoby (woda + cukier puder + kwasek cytrynowy + ewentualnie biały barwnik spożywczy dla ładnego białego koloru)
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na kogel mogel. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką dużej formy na babki. Piec w nagrzanym do 180 st (góra-dół) piekarniku, przez ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę wyjąc z formy i polać sporządzonym lukrem.
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/09/babka-marchewkowa.html