ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe zawijane bułeczki…

Cytrynowe zawijane bułeczki…

nazwa

Wykonanie

Nareszcie udało mi się znaleźć czas na upieczenie drożdżówek :)) Marzyły mi się już od tak dawna, a tu wciąż nie było kiedy; a to goście, a to pogoda ładna, więc szkoda siedzieć w domu, a to coś innego w planach… Dziś odpoczywałyśmy w domu po ostatnich wojażach i spełniłam swoje małe kulinarne marzenie w postaci drożdżowego wypieku :)
Przepis Doroty z Moich Wypieków, z którego korzystałam jest w zasadzie przepisem na ciasto drożdżowe, ale ja go odrobinkę zmieniłam i upiekłam w zamian 12 dużych drożdżówek. Wydaje mi się, że tak jest prościej, a do tego takie zawijane bułeczki mają w sobie tyle uroku :) No i Zuzia miała z nimi mnóstwo zabawy :)
Ciasto jest lekkie i aromatyczne, z orzeźwiającą cytrusową nutą. Bułeczki rosną dość duże; ja zrobiłam 12 i upiekłam je w formie na muffiny (myślę, że spokojnie można by pokusić się o zrobienie 24 mniejszych). Jeśli chcecie możecie je po prostu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak, czy owak bułeczki wyjdą jednakowo pyszne :)
Spróbujcie sami :)
Składniki na 12 dużych drożdżówek:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (instant)
szczypta soli
55g niesolonego masła
1/3 szklanki mleka (najlepiej pełnego 3,2%)
1/4 szklanki wody
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
Na nadzienie:
skórka otarta z 2 cytryn oraz sok z połowy
skórka otarta z 1 małej lub połowy dużej pomarańczy
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
około 5 łyżek roztopionego niesolonego masła
Na lukier:
sok z połowy cytryny
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Masło oraz mleko umieść w rondelku i podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, wlej wodę i odstaw na bok do przestudzenia. Powinno być wciąż ciepłe, ale nie gorące.
Mąkę, drożdże, sól oraz cukier wymieszaj w misie miksera. Wlej przestudzony płyn, dosaj jajka i wymieszaj drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
Wyrabiaj przez chwilę mikserem z hakiem, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, ale wciąż będzie się kleić.
Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiaj przez chwilę, podsypując mąką, aż ciasto przestanie się kleić.
Uformuj z ciasta kulę, włóż do misy oprószonej mąką i odstaw przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny; w zależności od temperatury).
Składniki na nadzienie (skórkę i sok z cytryny, skórkę pomarańczową oraz cukier) wymieszaj dokładnie w miseczce.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką, wyrób chwilę i rozwałkuj na duży prostokąt, na grubość około 3mm. Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cytrusową z cukrem.
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku (nie za ciasno), jak roladę i pokrój na 12 równych kawałków.
Wysmaruj każde zagłębienie oraz brzegi formy na muffiny masłem i ułóż w niej bułeczki, rozcięciami do góry.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Gdy drożdżówki się pieką, przygotuj lukier. Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny, dodając w razie potrzeby więcej soku/cukru, aż uzyskasz gęsty, ale lejący się lukier.
Po upieczeniu pozostaw na 15 minut w formie (lub na blasze) i jeszcze ciepłe polukruj.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/19/cytrynowe-zawijane-buleczkilemon-rolls