ßßß Cookit - przepis na Mini muffiny z borówką amerykańską…

Mini muffiny z borówką amerykańską…

nazwa

Wykonanie

Formę do mini muffinów mam już od dawna, ale jak dotąd użyłam jej tylko raz i to nie do muffinów. Jakoś tak wyszło :) Więc, gdy naszła mnie dziś ochota na muffinki, wyszukałam przepis na te w wersji mini, by wreszcie zrobić z mojej formy użytek. Jakże się uśmiałam przy napełnianiu moich mini papilotek, gdy okazało się, że borówki są tak duże, że ledwie się w nich mieszczą :))
Te słodkie maleństwa są po prostu przesłodkie. Śliczne, malusie, w sam raz na dwa – trzy kęsy; bardzo przypadły mi do gustu, a Zuzia aż podskakiwała z radości na ich widok :)
Polecam :)
* przepis pochodzi z książki „1000 baking recipes”wydawnicta IglooBooks
Składniki na 24 mini muffiny (moje borówki były bardzo duże i wyszło mi więcej ciasta, więc zrobiłam jeszcze 5 dużych muffinek w błyszczących, różowych papilotkach specjalnie dla Zuzi :):
375g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
125ml mleka
125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
około 200g borówki amerykańskiej (możecie zastąpić jagodami)
Dodatkowo:
biała czekolada do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wymieszaj w dużej misce.
Jajko roztrzep, dodaj mleko, olej oraz sok z cytryny i wymieszaj.
Przelej mokre składniki do misy z suchymi i zamieszaj. Wsyp borówkę i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.
Masę przekładaj do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.
Przestudzone muffinki możesz udekorować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/08/mini-muffiny-z-borowka-amerykanskablueberry-mini-muffins