Wykonanie
Blue berry muffins brzmi prawie tak słodko jak "belly button fluff" (kto nie wie cóż to, niech wyszuka sobie na własną odpowiedzialność), jednakże muffinki są o wiele bardziej apetyczne.Babeczki z
borówkami amerykańskimi są bardzo delikatne i mają taką swoją "łatwozjadalność", co oznacza, że tak sobie je podjadasz, aż się
zrobi pusto na talerzu, a ty biedaku się dziwisz....

Składniki: 375g
mąki 2 łyżeczki
proszku do pieczenia szczypta
soli 125g miałkiego
cukru 100g
białej czekolady, posiekanej 2
jajka 375 ml
mleka1-1,5 szklanki
borówki amerykańskiej, nasze
jagody też będą dobre (może nawet i lepsze)

160g stopionego
masła Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C. Formę do muffinów posmarować
masłem lub włożyć papiloty. Do dużej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól, dodać
cukier i
czekoladę. Zrobić w środku dołek. W niewielkim dzbanku rozbić
jaja z
mlekiem. Do dołka w
mące wlać masę jajeczną. Dodać
masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate. Dodać
borówki i delikatnie wymieszać. Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Smacznego!