Wykonanie

Formę do mini muffinów mam już od dawna, ale jak dotąd użyłam jej tylko raz i to nie do muffinów. Jakoś tak wyszło :) Więc, gdy naszła mnie dziś ochota na muffinki, wyszukałam przepis na te w wersji mini, by wreszcie zrobić z mojej formy użytek. Jakże się uśmiałam przy napełnianiu moich mini papilotek, gdy okazało się, że
borówki są tak duże, że ledwie się w nich mieszczą :))Te słodkie maleństwa są po prostu przesłodkie. Śliczne, malusie, w sam raz na dwa – trzy kęsy; bardzo przypadły mi do gustu, a Zuzia aż podskakiwała z radości na ich widok :)Polecam :)* przepis pochodzi z książki „1000 baking recipes”wydawnicta IglooBooksSkładniki na 24 mini muffiny (moje
borówki były bardzo duże i wyszło mi więcej ciasta, więc zrobiłam jeszcze 5 dużych muffinek w błyszczących, różowych papilotkach specjalnie dla Zuzi :):375g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli200g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko125ml
mleka125ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 łyżka
soku z cytrynyokoło 200g
borówki amerykańskiej (możecie zastąpić
jagodami)Dodatkowo:
biała czekolada do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
cukier wymieszaj w dużej misce.
Jajko roztrzep, dodaj
mleko,
olej oraz
sok z cytryny i wymieszaj.Przelej mokre składniki do misy z suchymi i zamieszaj. Wsyp
borówkę i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.Masę przekładaj do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.Przestudzone muffinki możesz udekorować roztopioną w kąpieli
wodnej białą czekoladą.Smacznego :)