ßßß
Formę do mini muffinów mam już od dawna, ale jak dotąd użyłam jej tylko raz i to nie do muffinów. Jakoś tak wyszło :) Więc, gdy naszła mnie dziś ochota na muffinki, wyszukałam przepis na te w wersji mini, by wreszcie zrobić z mojej formy użytek. Jakże się uśmiałam przy napełnianiu moich mini papilotek, gdy okazało się, że borówki są tak duże, że ledwie się w nich mieszczą :))Te słodkie maleństwa są po prostu przesłodkie. Śliczne, malusie, w sam raz na dwa – trzy kęsy; bardzo przypadły mi do gustu, a Zuzia aż podskakiwała z radości na ich widok :)Polecam :)* przepis pochodzi z książki „1000 baking recipes”wydawnicta IglooBooksSkładniki na 24 mini muffiny (moje borówki były bardzo duże i wyszło mi więcej ciasta, więc zrobiłam jeszcze 5 dużych muffinek w błyszczących, różowych papilotkach specjalnie dla Zuzi :):375g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli200g drobnego cukru do wypieków1 duże jajko125ml mleka125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego1 łyżka soku z cytrynyokoło 200g borówki amerykańskiej (możecie zastąpić jagodami)Dodatkowo:biała czekolada do dekoracji (opcjonalnie)Wykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wymieszaj w dużej misce.Jajko roztrzep, dodaj mleko, olej oraz sok z cytryny i wymieszaj.Przelej mokre składniki do misy z suchymi i zamieszaj. Wsyp borówkę i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.Masę przekładaj do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.Przestudzone muffinki możesz udekorować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.Smacznego :)