Wykonanie
Pszenica durum (Triticum durum) czyli pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej rośnie w suchym, kontynentalnym klimacie.Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji
makaronów.
Mąka z pszenicy durum zwana semoliną jest bardziej bogata w
białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła
mąka pszenna (Triticum vulgaris).
Mąka durum ma niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut
cukru i insuliny jest niższy, niż przy zjedzeniu oczyszczonej
mąki pszennej zwyczajnej.
Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, niż
mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę.
Makaron z pełnoziarnistej
mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi
białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei
makaron dwujajeczny z
mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g
białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g. Warto zatem wybierać
makarony o niższym udziale węglowodanów przy jednocześnie wyższej zawartości błonnika pokarmowego. (źródło)
Ponieważ ciemny
makaron jest taki zdrowy proponuję Wam pyszną i zdrową
sałatkę z jego udziałem.
SAŁATKA MAKARONOWAPotrzebujemy:150g
makaronu pełnoziarnistego0,5
cukinii1 małą
cebulę5
suszonych pomidorów3 gałązki
tymianku1 ząbek
czosnku50g
orzechów piniiskórkę z 1
cytryny2 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
oliwysól,
pieprzGotujemy (bez dodatku
oliwy!) i odcedzamy
makaron. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i dodajemy
czosnek, gdy pojawi się zapach
czosnku wyławiamy go, aby się nie spalił. Dodajemy
cebulę, solimy ją, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy pokrojoną
cukinię,
suszone pomidory,
tymianek,
skórkę z cytryny,
sól,
pieprz i
orzechy pinii. Gdy całość lekko się poddusi dodajemy
makaron i posypujemy
parmezanem.
Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdza się również jako drugie śniadanie, które możemy zabrać ze sobą. Zapewnia sytość na długo.