Wykonanie
Omlet jest daniem przygotowywanym z rozmąconych jaj, które wylewa się na patelnię i nie
miesza podczas smażenia. Jadali je już Starożytni Rzymianie, udoskonalane przez
wieki do Polski trafiło wraz z Marysieńką Sobieską.Frittata jest odmianą omleta, od oryginału różni się tym, że dodatki, najczęściej warzywa,
miesza się z surowymi
jajami przed wylaniem na patelnię.Ponieważ w powietrzu już czuć zbliżającą się wiosnę, a przez okna coraz częściej zagląda piękne słońce, warto by radosny nastrój zagościł również na talerzach dostarczając nam przy tym wielu witamin.Moja propozycja tego dania jest skrzyżowaniem dwóch przepisów, jeden pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu".
Potrzebne będą:3
jajka1
ziemniak1/2
czerwonej papryki1/2
cukini1/2
cebuli1/2
marczewkikilka plasterków
szynki lub cienko krojonej
kiełbasy krakowskiejpół kostki
sera feta (lub solankowej
podróbki)
oliwasólpieprzPrzygotowanie:
ziemniaka obieramy, kroimy w plastry i gotujemy, ważne aby pozostał lekko twardy, nie wolno go rozgotować, po ugotowaniu wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową, by plastry się nie rozpadły i zostawiamy do obcieknięcia (
woda na patelni spowoduje pryskanie
oliwy) w międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy
marchewkę i
cukinię w plastry,
paprykę w paski, a
cebulę w piórkazaczynamy smażenie, najpierw
ziemniak, następnie dorzucamy na patelnię kolejno
cebulę,
marchew,
paprykę,
cukinię, nie powinno to trwać zbyt długo, aby warzywa pozostały lekko chrupiące (kolejność jest ważna ponieważ jest uzależniona od twardości warzywa)
zostawiamy warzywa na chwilę do przestygnięciado miski wybijamy 3 całe
jaja, solimy i
pieprzymyprzesmażone warzywa wrzucamy do
jajek, mieszamy i wylewamy na czystą, posmarowaną
oliwą patelnię z metalową rączką/formę do tarty/blachę/rondel jednym słowem coś co nie przecieka i można wstawić do piekarnikaprzy pomocy widelców równomiernie rozsuwamy dodatki, na wierzchu układamy
wędlinę i
sercałość wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika (120-160) na 20-30 minut, aż
jajka się zetną i gotowe
Można też smażyć całość na patelni, przewracając placek na drugą stronę przy pomocy talerza, jednak moim zdaniem opcja z piekarnikiem jest wygodniejsza. Mamy pewność, że nic się nie rozpadnie, nic się również nie przypala, a im mniej stresu tym lepiej.
Frittata bardzo dobrze smakuje z
pomidorową salsą, oto moja wersja (w oryginale powinna być jeszcze
kolendra, jednak ja nie przepadam, więc pomijam).
Potrzebne będą:2
pomidory (aby było kolorowo jeden może być żółty, jednak w smaku nie ma większej różnicy)1 mała
cebula lub 1/2 dużejłyżka
oliwy z oliwekłyżka
octu balsamicznegosól,
pieprzPrzygotowanie:
pomidory i
cebulę kroimy w kostkędodajemy
oliwę,
ocet,
sól i
pieprz, mieszamy i gotowe
Smacznego;)