Wykonanie

Zupa pomidorowa to koszmar mojego dzieciństwa…:) Na szczęście dojrzałam już do jej smaku i teraz pomidorówka bardzo często pojawia się u nas na obiedzie – zarówno w wersji klasycznej, zabielona z
ryżem, lub kombinowana z różnymi dodatkami. Ta poniższa to lekka i super aromatyczna zupa w sam raz na upały. Zrobiłam ją trochę przypadkiem kiedy zabrakło mi
ryżu, a zamiast tego w szafce znalazłam kus kus, który jak się okazało świetnie go zastąpił. Akurat w tej wersji nie ma
mięsa, ale jeśli ktoś lubi bardziej tłuste zupy spokojnie może dodać np. nóżkę z
kurczaka albo kilka skrzydełek.Co nam będzie potrzebne:–
włoszczyzna z
młodych warzyw razem z liśćmi, albo osobno 2-3
młode marchewki, 2-3
młode pietruszki z
natką, 1 mały
seler razem z liśćmi– 3-4 łyżki
przecieru pomidorowego albo 1 litr
soku warzywnego lub
pomidorowego w kartonie– 6 łyżek
kaszy kus kus–
przyprawy:
sól,
pieprz,
przyprawa do zup np.
Vegeta,
rozmaryn 1 gałązka

Przygotowanie:warzywa myjemy dokładnie, odcinamy liście od korzeni, obieramy ze skórki (
młode warzywa np
marchewki czy
pietruszkę wystarczy oskrobać nożem), liście dokładnie czyścimywrzucamy wszystko do garnka, dodajemy małą łyżeczkę
Vegety, szczyptę
soli, gałązkę
rozmarynuzalewamy warzywa zimna
wodą (jeśli zamiast przecieru używamy soku, to wlewamy najpierw sok, a
potem dolewamy resztę )gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną (od momentu zagotowania ok. 10 min, żeby się nie rozgotowały, ale były lekko twardawe)kiedy warzywa zmiękną zdejmujemy zupę z ognia, a do garnka wrzucamy 6-7 łyżek
kaszy kus kus i zostawiamy na 5-10 min pod przykryciem, aż
kasza napęcznieje na samym końcu doprawiamy
pieprzem według uznaniaSmacznego!

KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments→←