ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z rozmarynem i kaszą kus kus

Zupa pomidorowa z rozmarynem i kaszą kus kus

nazwa

Wykonanie

Zupa pomidorowa to koszmar mojego dzieciństwa…:) Na szczęście dojrzałam już do jej smaku i teraz pomidorówka bardzo często pojawia się u nas na obiedzie – zarówno w wersji klasycznej, zabielona z ryżem, lub kombinowana z różnymi dodatkami. Ta poniższa to lekka i super aromatyczna zupa w sam raz na upały. Zrobiłam ją trochę przypadkiem kiedy zabrakło mi ryżu, a zamiast tego w szafce znalazłam kus kus, który jak się okazało świetnie go zastąpił. Akurat w tej wersji nie ma mięsa, ale jeśli ktoś lubi bardziej tłuste zupy spokojnie może dodać np. nóżkę z kurczaka albo kilka skrzydełek.
Co nam będzie potrzebne:
włoszczyzna z młodych warzyw razem z liśćmi, albo osobno 2-3 młode marchewki, 2-3 młode pietruszki z natką, 1 mały seler razem z liśćmi
– 3-4 łyżki przecieru pomidorowego albo 1 litr soku warzywnego lub pomidorowego w kartonie
– 6 łyżek kaszy kus kus
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do zup np. Vegeta, rozmaryn 1 gałązka
Przygotowanie:
warzywa myjemy dokładnie, odcinamy liście od korzeni, obieramy ze skórki (młode warzywa np marchewki czy pietruszkę wystarczy oskrobać nożem), liście dokładnie czyścimy
wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy małą łyżeczkę Vegety, szczyptę soli, gałązkę rozmarynu
zalewamy warzywa zimna wodą (jeśli zamiast przecieru używamy soku, to wlewamy najpierw sok, a potem dolewamy resztę )
gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną (od momentu zagotowania ok. 10 min, żeby się nie rozgotowały, ale były lekko twardawe)
kiedy warzywa zmiękną zdejmujemy zupę z ognia, a do garnka wrzucamy 6-7 łyżek kaszy kus kus i zostawiamy na 5-10 min pod przykryciem, aż kasza napęcznieje na samym końcu doprawiamy pieprzem według uznania
Smacznego!
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments

Źródło:http://jemcoumiem.pl/zupa-pomidorowa-z-rozmarynem-i-kasza-kus-kus