Wykonanie
«
Sałatka z
papryką,
serem feta i
pietruszkąZupa krem z
buraków »Najlepsze udka pieczone robiła moja mama. Były pięknie przypieczone i soczyste. Mimo wykorzystania kilkukrotnie jej przepisu, nigdy mi nie wyszły tak jakbym chciała. Postanowiłam więc zrobić udka na własny sposób. Udało się! Były takie o jakich marzyłam! Przed przygotowaniem pamiętajcie o marynacie – najlepiej zamarynować wieczorem, a
mięso przygotować na drugi dzień.Składniki– około kilograma
udek z kurczaka– 4
szalotki– 4 ząbki
pieprzuMarynata– 4 łyżki
oliwy z oliwek– 4 łyżki
sosu sojowego– ok. 3 łyżek
soli– łyżeczka
pieprzu– łyżeczka
estragonu– 2 łyżki
słodkiej paprykiSypkie przyprawy mieszamy i nacieramy nimi
udka kurczaka. Następnie polewamy je
oliwą i
sosem sojowym, mieszamy, aby pokryć
kurczaka.
Szalotki obieramy i kroimy na połówki, wkładamy do naczynia z
kurczakiem (najlepiej przygotowywać wszystko od razu w naczyniu żaroodpornym).
Czosnku nie obieramy ze skórek, aby się podczas pieczenia nie spalił – dodajemy całe ząbki, lekko rozgniecione. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i zostawiamy
mięso na co najmniej kilka godzin.Po wyjęciu udek z lodówki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego około 160 – 180 stopni na pół godziny. Następnie podwyższamy temperaturę do 220 stopni, aby bardziej przyrumienić
mięso. Pieczemy w zależności od upodobań przypieczenia – 5-15 minut. Gotowe!


