Wykonanie
Składniki:- 3 średnie
buraki- 3/4 szklanki
kuskus- 150g
sera feta- 2 garści
orzechów włoskich- 3 łyżki posiekanej
pietruszki- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- sok z połowy
cytryny- 2 ząbki
czosnku- 3 łyżki
oliwy- 1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu kolorowego-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Buraki gotujemy do miękkości, następnie obieramy i kroimy w kosteczkę.2.
Kuskus zalewamy wrzącą
wodą (około centymetr ponad powierzchnie
kaszy), pozostawiamy pod przykryciem, aż
kasza wchłonie
wodę i będzie sypka.3.
Orzechy kroimy, chwilę prażymy na suchej patelni.4. W misce mieszamy
kuskus z
burakami i
orzechami.5. W kubku mieszamy
oliwę z posiekanym
czosnkiem i
pietruszką,
słodką papryką i z
sokiem z cytryny, dodajemy do sałatki, mieszamy.6. Na końcu kroimy
ser feta w kostkę, dodajemy do sałatki, wraz z
solą i
pieprzem do smaku, delikatnie mieszamy.Inspiracja: filozofiasmaku.blogspot.com