Wykonanie
czwartek, 11 Lipiec 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Szybki obiad. Chrupiąca skórka
kurczaka posmarowana pesto z
papryki,
ricotty,
parmezanu i
oliwy. Do tego pieczone razem z
kurczakiem młode ziemniaczki,
szalotki i rozpływający się z ustach
młody czosnek. UwielbiamSkładniki:4
udka z kurczakamłode ziemniaczkikilka
szalotekkilka ząbków młodego
czosnku3 łyżki pesto calabreseświeżo mielony
pieprz i
sólodrobina
oliwyNaczynie żaroodporne natłuszczamy
oliwą.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu.
Młode ziemniaczku dokładnie szorujemy, nie obierając ze skórki.
Szalotki i ząbki
czosnku obieramy. Układamy warzywa
między udkami. Posypujemy wszystko świeżo mielonym
pieprzem i
solą. Skrapiamy
oliwą. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na niecałą godzinę (w zależności od wielkości warzyw). Po 45 minutach możemy sprawdzić czy wszystko jest miękkie, nakłuwając widelcem. Wyciągamy formę z piekarnika. Wierzch
mięsa smarujemy pesto calabrese i podajemy.
Sos Pesto Calabrese odkryłam niedawno i jak dla mnie rewelacja. Pasuje do
makaronu,
mięs, ryb czy nawet do posmarowania kanapek. Polecam