ßßß
Grzanki:– kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa– kilka ząbków czosnku– oliwa z oliwekPieczywo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy czosnek. Następnie, kiedy oliwa będzie rozgrzana, wrzucamy pieczywo i rumienimy grzanki.
Zupa (4 średnie porcje):– 3 większe cebule– 2 ząbki czosnku– 1 litr bulionu mięsnego– łyżeczka słodkiej papryki– szczypta majeranku– łyżka mąki– sól i pieprz do smaku– olej– ser żółty i grzanki (jeżeli zapiekamy zupę)Cebulę pokrojoną w pióra i rozgnieciony czosnek szklimy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i mąkę – podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy bulion, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i gotujemy koło 20-30 minut, aż cebula zmięknie. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź grzankami
Nalewamy zupę do miseczki do zapiekania. Na wierz kładziemy grzanki i kilka cienkich plasterków żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym około 200 stopni, do momentu, aż ser się rozpuści. Uwaga – gorące!Smacznego