ßßß Cookit - przepis na Krewetki w cieście piwno-kokosowym

Krewetki w cieście piwno-kokosowym

nazwa

Wykonanie

« Wyniki świątecznej zabawy :)
Spaghetti carbonara »
Owoców morza nie przygotowuję często, jednak kiedy już to się stanie – zachwycam się każdym kęsem. Przepis na krewetki w cieście znalazłam gdzieś w sieci, jednak zrezygnowałam z niego, gdyż w składnikach były (UWAGA!) placki ziemniaczane z torebki. Oczywiście nieco odjęłam, dodałam i wyszedł mój autorski przepis 😉
Składniki:
– 20 krewetek (ok. 250g)
koperek
cytryna
kurkuma
imbir
sól, pieprz
– torebka ryżu parboiled
Ciasto:
– 2-3 łyżki mąki
– 2 łyżki wiórków kokosowych
jajko
– 5 łyżek piwa ( u mnie Tyskie)
– szczypta soli i pieprzu
Rozmrożone krewetki obtaczamy w cieście i smażymy około 10 minut na mocno rozgrzanym oleju, aż będą złociste.W międzyczasie gotujemy ryż, jaki doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Danie podajemy z ćwiartką cytryny, posypane koperkiem. Prawda, że banalne?
Smacznego!
P.S. Zachwycam się zdjęciami!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2012/04/krewetki-w-ciescie-piwno-kokosowym