Wykonanie
« Świąteczne pierniczkiCongchiglioni ze
szpinakiem i
fetą »Witajcie po tak długiej przerwie.
Mogę nawet powiedzieć, że była mi bardzo potrzebna. Zdałam egzamin podsumowujący studia i zaczęłam nową pracę. Także w tych dwóch kwestiach wyszłam na prostą… no może wyjdę jak napiszę magisterkęZaś ten weekend jest czasem regeneracji po pracowitych dniach i powrotem do kuchni. Tęskniłam! Dziś zaczynam skromnie. Przepis na prostą i smaczną pizzę – zaczerpnięte z Kulinarnej Przygody

Składniki:– 400 g
mąki– 40g
drożdży– 1/4 szklanka
wody + 3 łyżki do zaczynu– 7 łyżek oleju/oliwy– pół łyżeczki
soli– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia– łyżeczka
cukru– 3 łyżeczki
ziół prowansalskich–
przecier pomidorowy (do posmarowania ciasta), bądź
koncentrat pomidorowy z łyżeczką
oliwy z oliwek– dowolne dodatki (u mnie to co miałam w lodówce –
salami,
ser edamski,
kapary,
czosnek,
cebula)Zaczyn: do
drożdży dodajemy 3 łyżki
wody,
cukier i 3 łyżki
mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.Następnie
mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
sól,
proszek do pieczenia,
zioła,
wodę i
olej oraz gotowy zaczyn. Wyrabiamy. Kiedy będzie za suche, dodajemy trochę
wody.Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie mamy gotowe ciasto na dwie pizze.Formujemy, smarujemy ciasto przecierem i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem 200stopni na 10 minut.Smacznego!