ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI DROŻDŻOWE

ROGALIKI DROŻDŻOWE

nazwa

Wykonanie

UgotujmyCos.pl
Blog kulinarny - przepisy
Home
SŁODKOŚCI
ROGALIKI DROŻDŻOWE
Przedstawiam Wam ciekawy przepis na pyszną potrawę
Produkty:
500G MĄKI
1 KOSTKA MASŁA
4 ŁYZKI CUKRU
2 JAJKA+ 2 ŻÓŁTKA
SKÓRKA OTARTA Z JEDNEJ CYTRYNY/NIEKONIECZNIE JA PO PROSTU LUBIĘ
/
50 G DROŻDŻY
1/2 SZKLANKI MLEKA
SZCZYPTA SOLI
WYKONANIE:
DROŻDŻE ROZRABIAMY Z POŁOWĄ MLEKA 1 ŁYŻKĄ CUKRU DODAJEMY MĄKI NA TYLE BY POWSTAŁA KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY..ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA..MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI.DAJEMY SZCZYPTĘ SOLI ROZBEŁTANE JAJKA,ORAZ MASŁO PRZETOPIONE Z POZOSTAŁYM CUKREM I PRZESTUDZONE .WYRABIAMY CIASTO AŻ BĘDZIE JĘDRNE I SPRĘŻYSTE DODAJEMY OTARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY.TWORZYMY KULE I WKŁADAMY DO WODY BY BYŁO CAŁKOWICIE ZANURZONE ..JAK WYPŁYNIE ..WYCIĄGAMY I PONOWNIE WYRABIAMY..DZIELIBY NA 4 CZĘŚCI I Z KAŻDEJ Z NICH ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO W OKRĄG ..KTÓRY KROIMY NOŻEM NA 6 KAWAŁKÓW ..NA KAŻDY KAWAŁEK NAKŁADAMY ULUBIONY DŻEM ,JABŁKO,LUB UGOTOWANY WCZEŚNIEJ BUDYŃ I KLEKS DŻEMU..ZAWIJAMY I NA BLACHĘ WYSYPANĄ MĄKĄ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 175 STOPNI NA OKOŁO 15-20 MINUT..MUSZĄ BYĆ RUMIANE ALE NIE SPALONE :)..
PO WYCIĄGNIĘCIU POSYPUJEMY CUKREM PUDREM..
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Powiązany przepis:
karkówka z grilla
jajka w koszulce smażone
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/rogaliki-drozdzowe