ßßß Cookit - przepis na placek na rabarbarze

placek na rabarbarze

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
placek na rabarbarze
Już nie mogłam sie doczekać kiedy bedzie rabarbar
jak tylko kupiłam upiekłam placek ..pychotka
Produkty:
1.5 kostki masła
3 szklanki mąki
5 jajek
śmietana 18 procentowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 kg rabarbaru
okruchy
1/2 kostki masła
11/2 szklanki mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
opakowanie cukru waniliowego,
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puch ,białko oddzielamy od żółtka i po jednym żółtku dodajemy do ciasta mieszając .Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian ze śmietaną.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy .Wykładamy na blachę 35×30 cm wyłożonej papierem lub wysmarowanej margaryną.
Nakładamy obrane i pocięty rabarbar.
Wykonujemy okruchy tzn.do miski dajemy wszystkie produktu i ugniatamy rękoma do połączenia się składników.
Posypujemy nimi ciasto..
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut..
po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem lub polewą..
Można wykonać placek z różnych owoców albo mieszanki owoców..
Placek zawsze wychodzi i smaczniejszy jest następnego dnia po upieczeniu
Powiązany przepis:
jabłka w cieście naleśnikowym
zapiekanka z ziemniaków, cebuli i jajek gotowanych
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/placek-na-rabarbarze