ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
Pierogi ruskie
Przedstawiam Wam przepis na pierogi ruskie..Podstawą jest dobry biały ser i tyle
Składniki:
3 kostki sera białego
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
smalec ze skwarkami
1 kg maki pszennej
masło sklarowane około 100 g lub oliwa
sól. pieprz
Sposób wykonania:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.. nastepnie ziemniaki oraz ser przeciskamy przez praskę.cebulę drobno kroimy i smażymy na smalcu aż bedzie złocista .wlewamy do farszu dodajemy sól oraz pieprz/muszą być pikantne ale nie za ostre/..
Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy tłuszcz ,sól oraz gorącą szklankę wody /na tyle ile wytrzyma sie przy wyrabianiu ciasta../im bardziej gorąca tym lepiej/.wyrabiamy ciasto najlepiej rękoma do uzyskania jednolitej ,pulchnej konsystencji ..
Ciasto wałkujemy na stolnicy ..nakładamy farsz i specjalnym wyciskaczem /może być ostatecznie szklanka/
wyciskamy pierogi../Z takiej ilości wychodzi około 55 pierogów/.
Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. wyciągamy i polewamy przetopionym smalcem ze skwarkami..
WERSJA DLA WEGETARIAN..ZAMIAST SMALCU MOŻNA WYKORZYSTAĆ SKLAROWANE MASŁO..
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO
Kilka słów z Wikipedii o pierogach ruskich
Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.
źródło: pl.wikipedia.org
Powiązany przepis:
Zupa ogórkowa wegetariańska
Śledzie w occie – dobre danie na środę popielcową
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/pierogi-ruskie