ßßß
Przedstawiam Wam przepis na pierogi ruskie..Podstawą jest dobry biały ser i tyleSkładniki:3 kostki sera białego1 kg ziemniaków1 cebula2 jajkasmalec ze skwarkami1 kg maki pszennejmasło sklarowane około 100 g lub oliwasól. pieprzSposób wykonania:Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.. nastepnie ziemniaki oraz ser przeciskamy przez praskę.cebulę drobno kroimy i smażymy na smalcu aż bedzie złocista .wlewamy do farszu dodajemy sól oraz pieprz/muszą być pikantne ale nie za ostre/..Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy tłuszcz ,sól oraz gorącą szklankę wody /na tyle ile wytrzyma sie przy wyrabianiu ciasta../im bardziej gorąca tym lepiej/.wyrabiamy ciasto najlepiej rękoma do uzyskania jednolitej ,pulchnej konsystencji ..Ciasto wałkujemy na stolnicy ..nakładamy farsz i specjalnym wyciskaczem /może być ostatecznie szklanka/wyciskamy pierogi../Z takiej ilości wychodzi około 55 pierogów/.Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. wyciągamy i polewamy przetopionym smalcem ze skwarkami..WERSJA DLA WEGETARIAN..ZAMIAST SMALCU MOŻNA WYKORZYSTAĆ SKLAROWANE MASŁO..ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO
Kilka słów z Wikipedii o pierogach ruskichPierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:Zupa ogórkowa wegetariańskaŚledzie w occie – dobre danie na środę popielcowąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy