Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEPierogi ruskie

Przedstawiam Wam przepis na pierogi ruskie..Podstawą jest dobry
biały ser i tyleSkładniki:3 kostki
sera białego1 kg
ziemniaków1
cebula2
jajkasmalec ze skwarkami1 kg
maki pszennejmasło sklarowane około 100 g lub
oliwasól.
pieprzSposób wykonania:Gotujemy
ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.. nastepnie
ziemniaki oraz
ser przeciskamy przez praskę.
cebulę drobno kroimy i smażymy na
smalcu aż bedzie złocista .wlewamy do farszu dodajemy
sól oraz pieprz/muszą być pikantne ale nie za ostre/..
Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy tłuszcz ,
sól oraz gorącą szklankę
wody /na tyle ile wytrzyma sie przy wyrabianiu ciasta../im bardziej gorąca tym lepiej/.wyrabiamy ciasto najlepiej rękoma do uzyskania jednolitej ,pulchnej konsystencji ..Ciasto wałkujemy na stolnicy ..nakładamy farsz i specjalnym wyciskaczem /może być ostatecznie szklanka/wyciskamy pierogi../Z takiej ilości wychodzi około 55 pierogów/.Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. wyciągamy i polewamy przetopionym
smalcem ze skwarkami..WERSJA DLA WEGETARIAN..ZAMIAST
SMALCU MOŻNA WYKORZYSTAĆ SKLAROWANE MASŁO..ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO

Kilka słów z Wikipedii o pierogach ruskichPierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:Zupa ogórkowa wegetariańska
Śledzie w occie – dobre danie na środę popielcowąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
