Wykonanie
HomeDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEkluski szare
Polecam przepis na kluski szare..Pierwszy raz w życiu robiłam ale są na prawdę godne polecenia..Łatwe w wykonaniu przez każdego..Składniki:10-12
ziemniaków średniej wielkości – około 1 kg3
jajkamąką pszenna – około szklanki
sólWykonanie :Obrane
ziemniaki ścieramy na drobnej tarce.odstawiamy na 10 minut odlewamy wytworzoną
wodę..dodajemy
mąkę /według przepisu jest 1 szklanka ja dodałam 1.5 szklanki ..oraz
sól..ciasto musi być niezbyt luzne jak na kluski kładzione..
Do garnka z gorącą osoloną
wodą /kiedy
woda wrze/ łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza lub miski do
wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie – sprawa w opisie wygląda trochę skomplikowanie – ale po kilkunastu kluskach każdy stwierdzi, ze nie jest to trudne.Mieszamy delikatnie po 2-3 minutach.czekamy aż kluski wypłyną na wierzch ..wyciągamy łyzką cedzakową..podajemy z przesmażonym
boczkiem i gotowaną
kiszoną kapustą..SmacznegoKilka słów z Wikipedii o kluskach szarychSzare kluski (lub szare kluchy) – tradycyjne dla kuchni wielkopolskiej kluski, przygotowywane ze startych, surowych
ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik.Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się
ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w Najnowszej kuchni Marty Norkowskiej z 1918 roku i w książce Dobra Gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu z 1933.źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:
żeberka marynowane -pieczonepieczeń rzymska IIWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy