ßßß
Polecam przepis na kluski szare..Pierwszy raz w życiu robiłam ale są na prawdę godne polecenia..Łatwe w wykonaniu przez każdego..Składniki:10-12 ziemniaków średniej wielkości – około 1 kg3 jajkamąką pszenna – około szklankisól
Wykonanie :Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce.odstawiamy na 10 minut odlewamy wytworzoną wodę..dodajemy mąkę /według przepisu jest 1 szklanka ja dodałam 1.5 szklanki ..oraz sól..ciasto musi być niezbyt luzne jak na kluski kładzione..
Do garnka z gorącą osoloną wodą /kiedy woda wrze/ łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza lub miski do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie – sprawa w opisie wygląda trochę skomplikowanie – ale po kilkunastu kluskach każdy stwierdzi, ze nie jest to trudne.Mieszamy delikatnie po 2-3 minutach.czekamy aż kluski wypłyną na wierzch ..wyciągamy łyzką cedzakową..podajemy z przesmażonym boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą..SmacznegoKilka słów z Wikipedii o kluskach szarychSzare kluski (lub szare kluchy) – tradycyjne dla kuchni wielkopolskiej kluski, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik.Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w Najnowszej kuchni Marty Norkowskiej z 1918 roku i w książce Dobra Gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu z 1933.źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:żeberka marynowane -pieczonepieczeń rzymska IIWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy