ßßß Cookit - przepis na SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE

SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE

nazwa

Wykonanie

Home
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Dekoracja stołu Wielkanocnego powinna nawiązywać do tego święta.Używamy ładnych naczyń a na stole stawiamy sezonowe kwiaty..żonkile.tulipany..Obok talerzy i sztućców ,szklanki powinien być kieliszek oraz łyżeczka do jajka i serwetki położone z lewej strony..na ciepłe posiłki powinny być przygotowane inne talerze..Na stole oprócz Święconki powinnien być koszyczek z róznymi rodzajami pieczywa..Członkowie rodziny powinni razem siadać do stołu,każdy na kolanach rozkłada sobie serwetkę .Rodzice dają znak do ropoczęcia posiłku od słów np.”smacznego”..
Potrawy i posiłki powinny na początku „obejść „wszystkich uczestników.Starsze rodzeństwo ewentualnie pomaga młodszemu..Każdy kto dostaje potrawę dziekuję i nakłada na talerz a następnie przekazuje dalej..
Nakładamy taką porcję by zjadać .zawsze możemy sobie dołożyć..Dorośli powinni rozmawiać nie tylko ze sobą ale także z dziećmi..Na krześle siedzimy nie opierając sie o oparcie ,łokcie trzymamy blisko tułowia .Nie opieramy sie na nich.,tylko dłonie do przegubów ,mogą leżeć na stole..Sztućce trzymamy zawsze za końce .Jeżeli potrawa nie wymaga krojenia ,kciuki powinny spoczywać ukośnie pod sztućcem..W czasie krojenia sztućce trzymamy wyżej,wywierając nacisk wyprostowanym palcem wskazującym..Rożków ani rogalików nie kroimy tylko odrywamy małe kawałki ,smarujemy masłem lub dżemem i wkładamy do ust..Nie dopuszczalne jest maczanie bułki w filiżance z kawą lub herbatą..
Jedzenie jajka na miękko nie jest rzeczą łatwą..Rozbija sie lekko nożem ,a następnie ścina czubek,na tyle płytko ,by żółtko nie wyciekło..Nastepnie nóż odkładamy i posługujemy sie łyżeczką.Jajka gotowane na twardo obieramy ręką a następnie kroimy nożem na połówki..W gronie rodzinnym możemy je jeść ręką lub nożem i widelcem,albo samym tylko widelcem..
Jeśli chcemy sie napić ,filiżankę podsuwamy razem ze spodkiem.Jeżeli dzieci są jeszcze małe zamiast filiżanek używamy kubków..Jeżeli na talerzu leży ostatni kawałek wędliny czy sera pytamy przed wzięciem „czy ktoś jeszcze będzie jadł”.Posiłek powinien przebiegać w spokoju ,bez koniecznej potrzeby nie należy wstawać od stołu..Jeżeli zaistnieje taka konieczność wstając mówimy „zaraz wracam”..Jeżeli rodzice pozostają dłużej przy stole.dzieci pytają czy wolno im wstać.Przed odejściem składamy serwetkę i odkładamy na miejsce..Przysuwamy krzesło a nakrycie wynosimy do kuchni..
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/savoir-vivre-przy-stole