Wykonanie
HomeSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEDekoracja stołu Wielkanocnego powinna nawiązywać do tego święta.Używamy ładnych naczyń a na
stole stawiamy sezonowe kwiaty..żonkile.tulipany..Obok talerzy i sztućców ,szklanki powinien być kieliszek oraz łyżeczka do
jajka i serwetki położone z lewej strony..na ciepłe posiłki powinny być przygotowane inne talerze..Na
stole oprócz Święconki powinnien być koszyczek z róznymi rodzajami
pieczywa..Członkowie rodziny powinni razem siadać do stołu,każdy na kolanach rozkłada sobie serwetkę .Rodzice dają znak do ropoczęcia posiłku od słów np.”smacznego”..Potrawy i posiłki powinny na początku „obejść „wszystkich uczestników.Starsze rodzeństwo ewentualnie pomaga młodszemu..Każdy kto dostaje potrawę dziekuję i nakłada na talerz a następnie przekazuje dalej..Nakładamy taką porcję by zjadać .zawsze możemy sobie dołożyć..Dorośli powinni rozmawiać nie tylko ze sobą ale także z dziećmi..Na krześle siedzimy nie opierając sie o oparcie ,łokcie trzymamy blisko tułowia .Nie opieramy sie na nich.,tylko dłonie do przegubów ,mogą leżeć na
stole..Sztućce trzymamy zawsze za końce .Jeżeli potrawa nie wymaga krojenia ,kciuki powinny spoczywać ukośnie pod sztućcem..W czasie krojenia sztućce trzymamy wyżej,wywierając nacisk wyprostowanym palcem wskazującym..Rożków ani rogalików nie kroimy tylko odrywamy małe kawałki ,smarujemy
masłem lub
dżemem i wkładamy do ust..Nie dopuszczalne jest maczanie
bułki w filiżance z
kawą lub
herbatą..Jedzenie
jajka na miękko nie jest rzeczą łatwą..Rozbija sie lekko nożem ,a następnie ścina czubek,na tyle płytko ,by
żółtko nie wyciekło..Nastepnie nóż odkładamy i posługujemy sie łyżeczką.
Jajka gotowane na twardo obieramy ręką a następnie kroimy nożem na połówki..W gronie rodzinnym możemy je jeść ręką lub nożem i widelcem,albo samym tylko widelcem..Jeśli chcemy sie napić ,filiżankę podsuwamy razem ze
spodkiem.Jeżeli dzieci są jeszcze małe zamiast filiżanek używamy kubków..Jeżeli na talerzu leży ostatni kawałek
wędliny czy
sera pytamy przed wzięciem „czy ktoś jeszcze będzie jadł”.Posiłek powinien przebiegać w spokoju ,bez koniecznej potrzeby nie należy wstawać od stołu..Jeżeli zaistnieje taka konieczność wstając mówimy „zaraz wracam”..Jeżeli rodzice pozostają dłużej przy
stole.dzieci pytają czy wolno im wstać.Przed odejściem składamy serwetkę i odkładamy na miejsce..Przysuwamy krzesło a nakrycie wynosimy do kuchni..WspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy