ßßß
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne gołąbkiSkładniki:1 główka kapust -białej1/2 kg mięsa mielonego -karkówka lub łopatka20 dag pieczarek1 cebula3 ząbki czosnkusok pomidorowy2 łyzki smalcusól,pieprz papryka ostra-do smakuSposób wykonania:Zaczynamy od sparzania kapusty ..usuwamy głab z kapusty nastepnie zagotowujemy wode osoloną .do wody wkładamy usuniętym głabem w dół .gotujemy do momentu aż liście z pierwszej warstwy sa miekkie ale nie rozgotowane..nastepnie wyciagamy i nożem delikatnie sciągamy kilka warstw ugotowanych .Pozostałe wkladamy z powrotem do garna i gotujemy powtarzając procedurę..W miedzy czasie gotujemy ryż ..0,5 szklanki ryżu w 2 szklankach wody osolonej można dodać troche vegety..garnek przykrywamy recznikiem kuchennym i gotujemy na małym ogniu 15 miniut..Odstawiamy aż do wystygnięcia..Kroimy cebulę i pieczarki w kostkę..natepnie na rozgrzany tłuszcz może być oliwa lub masło sklarowane dajemy cebulę przesmażamy do momentu aż się zeszkli,wówczas dodajemy pieczarki.przesmażamy jeszcze z 2 minuty.Do miski wkładamy mielone mieso ,ryż oraz przesmażone pieczarki z cebulą..dodajemy sól,pieprz oraz troche paryki..wyrabiamy do stworzenia jednolitej masy..Bierzemy pojedyńcze liscie kapusty na każdy z nich łyżka nakładamy farsz ,zawijamy.na dno garna dajemy smalecoraz liście kapusty lekko soląc.następnie wykonane wcześniej gołąbki układamy ścieśle w garnku/ warstwowo solić/.na wierz kładziemy liście kapusty zalewamy 1/4 szklankę wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 1,5 godziny..po tym czasie dolewamy do nich pół szklanki soku pomidorowego i gotujemy od 0,5 godziny do 1 godziny ..w zależności jaka kapusta im stasza tym dłużej należy gotować..Najkorzystniej podawać z sosem pomidorowym..Przepis:2 łyzki masła sklarowanego1łyżka mąki1 szklanka soku pomidorowegosól.pieprz ,sól czosnkowaMasło rozpuszczamy na patelni dodajemy mąkę i razem mieszamy ,razem przesmażamy ,dodajemy soku pomidorowego i wody do uzyskanie konsystencji sosu..Na końcu dodajemy przyprawy..Wszystkim życze smaczego.Powiązany przepis:Zupa grzybowa na żeberkachWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy