ßßß Cookit - przepis na Gołąbki tradycyjne z piekarnika

Gołąbki tradycyjne z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
Gołąbki tradycyjne z piekarnika
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne gołąbki
Składniki:
1 główka kapust -białej
1/2 kg mięsa mielonego -karkówka lub łopatka
20 dag pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok pomidorowy
2 łyzki smalcu
sól,pieprz papryka ostra-do smaku
Sposób wykonania:
Zaczynamy od sparzania kapusty ..usuwamy głab z kapusty nastepnie zagotowujemy wode osoloną .do wody wkładamy usuniętym głabem w dół .gotujemy do momentu aż liście z pierwszej warstwy sa miekkie ale nie rozgotowane..nastepnie wyciagamy i nożem delikatnie sciągamy kilka warstw ugotowanych .Pozostałe wkladamy z powrotem do garna i gotujemy powtarzając procedurę..
W miedzy czasie gotujemy ryż ..0,5 szklanki ryżu w 2 szklankach wody osolonej można dodać troche vegety..garnek przykrywamy recznikiem kuchennym i gotujemy na małym ogniu 15 miniut..Odstawiamy aż do wystygnięcia..
Kroimy cebulę i pieczarki w kostkę..natepnie na rozgrzany tłuszcz może być oliwa lub masło sklarowane dajemy cebulę przesmażamy do momentu aż się zeszkli,wówczas dodajemy pieczarki.przesmażamy jeszcze z 2 minuty.
Do miski wkładamy mielone mieso ,ryż oraz przesmażone pieczarki z cebulą..dodajemy sól,pieprz oraz troche paryki..wyrabiamy do stworzenia jednolitej masy..
Bierzemy pojedyńcze liscie kapusty na każdy z nich łyżka nakładamy farsz ,zawijamy.na dno garna dajemy smalec
oraz liście kapusty lekko soląc.następnie wykonane wcześniej gołąbki układamy ścieśle w garnku/ warstwowo solić/.na wierz kładziemy liście kapusty zalewamy 1/4 szklankę wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 1,5 godziny..po tym czasie dolewamy do nich pół szklanki soku pomidorowego i gotujemy od 0,5 godziny do 1 godziny ..w zależności jaka kapusta im stasza tym dłużej należy gotować..
Najkorzystniej podawać z sosem pomidorowym..
Przepis:
2 łyzki masła sklarowanego
1łyżka mąki
1 szklanka soku pomidorowego
sól.pieprz ,sól czosnkowa
Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy mąkę i razem mieszamy ,razem przesmażamy ,dodajemy soku pomidorowego i wody do uzyskanie konsystencji sosu..Na końcu dodajemy przyprawy..
Wszystkim życze smaczego.
Powiązany przepis:
Zupa grzybowa na żeberkach
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/golabki-tradycyjne