ßßß Cookit - przepis na Chrusty / faworki na smalcu

Chrusty / faworki na smalcu

nazwa

Wykonanie

UgotujmyCos.pl
Blog kulinarny - przepisy
Home
SŁODKOŚCI
Chrusty / faworki na smalcu
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne chrusty
Składniki:
20 dag MĄKI
3 ŻÓŁTKA
3-4 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY
1 PŁASKA ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻKA SPIRYTUSU
50 dag Smalcu lub 1 litr Oliwy
10 dag CUKRU-PUDRU DO POSYPANIA
CUKIER WANILIOWY
RĘCZNIK PAPIEROWY LUB BIBUŁA DO ODSĄCZANIA
Sposób wykonania:
MĄKĘ ZMIESZAĆ ZE ŚMIETANĄ, ZROBIĆ ZAGŁEBIENIE .DODAĆ ŻÓŁTKA ,SZCZYPTĘ SOLI ,PROSZEK.WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ RAZEM ,WYROBIĆ CIASTO NA JEDNOLITĄ MASĘ.CIASTO MA MIEĆ CIASTA KLUSKOWEGO. WAŁKOWAĆ PARTIAMI DOSYĆ CIENKO,JAK NAJMNIEJ PODSYPYWAĆ MĄKĄ. KRAJAĆ RADEŁKIEM LUB NOŻEM NA PASKI SZEROKOŚCI 3 CM DŁUGOŚCI 15 CM. KAŻDY PASEK PRZEKRAJAMY WZDŁUŻ NA DŁUGOŚCI 5-6 CM I PRZEWIJAMY. ROBIMY PRÓBĘ TEMPERATURY DO ROZGRZANEGO TŁUSZCZU WRZUCAMY KAWAŁEK CIASTA. JEZELI SZYBKO PODPŁYNIE I ZACZYNA SIE RUMIENIĆ ,MOŻNA SMAŻYĆ. CIASTO OMIEŚĆ Z MAKI PEDZELKIEM ,WKŁADAĆ DO TŁUSZCZU I SMAŻYĆ Z OBU STRON NA JASNY KOLOR PRZEWRACAJĄC SZPIKULCEM.WYJĄĆ .OSĄCZYĆ NA RĘCZNIK PRZEŁOŻYĆ NA TALERZ ,OPRÓSZYĆ CUKREM ZMIESZANYM Z WANILIĄ. UKŁADAĆ NA SZKLANYCH TALERZACH W PIRAMIDKI.
Bon appetit
Powiązany przepis:
Pączki na spirytusie z konfiturą
Ratatuja moja z papryką
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/chrusty-faworki