Wykonanie
UgotujmyCos.plBlog kulinarny - przepisy
HomeSŁODKOŚCIChrusty /
faworki na
smalcu
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne chrustySkładniki:20 dag
MĄKI3
ŻÓŁTKA3-4 ŁYŻKI GĘSTEJ
ŚMIETANY1 PŁASKA ŁYŻKA
PROSZKU DO PIECZENIA1 ŁYŻKA
SPIRYTUSU50 dag
Smalcu lub 1 litr
Oliwy10 dag
CUKRU-PUDRU DO POSYPANIA
CUKIER WANILIOWYRĘCZNIK PAPIEROWY LUB BIBUŁA DO ODSĄCZANIASposób wykonania:MĄKĘ ZMIESZAĆ ZE
ŚMIETANĄ, ZROBIĆ ZAGŁEBIENIE .DODAĆ
ŻÓŁTKA ,SZCZYPTĘ
SOLI ,PROSZEK.WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ RAZEM ,WYROBIĆ CIASTO NA JEDNOLITĄ MASĘ.CIASTO MA
MIEĆ CIASTA KLUSKOWEGO. WAŁKOWAĆ PARTIAMI DOSYĆ CIENKO,JAK NAJMNIEJ PODSYPYWAĆ MĄKĄ. KRAJAĆ RADEŁKIEM LUB NOŻEM NA PASKI SZEROKOŚCI 3 CM DŁUGOŚCI 15 CM. KAŻDY PASEK PRZEKRAJAMY WZDŁUŻ NA DŁUGOŚCI 5-6 CM I PRZEWIJAMY. ROBIMY PRÓBĘ TEMPERATURY DO ROZGRZANEGO TŁUSZCZU WRZUCAMY KAWAŁEK CIASTA. JEZELI SZYBKO PODPŁYNIE I ZACZYNA SIE RUMIENIĆ ,MOŻNA SMAŻYĆ. CIASTO OMIEŚĆ Z MAKI PEDZELKIEM ,WKŁADAĆ DO TŁUSZCZU I SMAŻYĆ Z OBU STRON NA JASNY KOLOR PRZEWRACAJĄC SZPIKULCEM.WYJĄĆ .OSĄCZYĆ NA RĘCZNIK PRZEŁOŻYĆ NA TALERZ ,OPRÓSZYĆ
CUKREM ZMIESZANYM Z
WANILIĄ. UKŁADAĆ NA SZKLANYCH TALERZACH W PIRAMIDKI.Bon appetitPowiązany przepis:Pączki na
spirytusie z
konfiturąRatatuja moja z
paprykąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy


Ta strona korzysta z
ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej