ßßß

1/2 cytryny pokrojonej w plasterki1 cm imbiru pokrojony na kawałki3 ziarna kardamonu2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej1 gwiazdka anyżu1 laska cynamonu2 łyżki ulubionego miodu (dałam wrzosowy)1 litr gorącej, ale nie wrzącej wody1/2 limonki1 cm imbiru pokrojony na kawałki2 łyżeczki suszonej mięty lub pęczek świeżych listków1 laska cynamonu2 łyżki ulubionego miodu (dałam rzepakowy)1 litr gorącej, ale nie wrzącej wodyNapój pomarańczowo – rozmarynowy1/2 pomarańczy pokrojonej na plasterki2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego1 laska cynamonu1 gwiazka anyżu2 łyżki ulubionego miodu (dałam lipowy)1 litr gorącej, ale nie wrzącej wodyPrzygotowanie:W każdym przypadku wszystkie składniki należy wsadzić do dzbanka, a następnie zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Napoje są gotowe do picia po 5 minutach, gdy wszystkie przyprawy uwolnią swoje aromaty. Miód najlepiej dodać na samym końcu, tuż przed podaniem.