Wykonanie
Zima to taki okres w roku, gdy drastycznie wzrasta ilość spożywanej
herbaty. Przynajmniej u mnie. Jest zimno, więc po powrocie do domu pomaga ona szybko się rozgrzać. Najczęściej dodaję do niej
cytrynę,
miód lub
sok owocowy. Czasami dokładam również
imbir i
przyprawy, np.
cynamon lub
anyż.A gdyby tak zrezygnować z herbaty? Czym jeszcze można się rozgrzać w zimowy dzień? Ostatnio testowałam
napoje imbirowe z
pomarańczą lub
cytryną. Zasmakowały mi do tego stopnia, że zabieram je do pracy lub na spacer w kubku termicznym. Podrzucam Wam trzy pomysłów na zimowe
napoje do przygotowania w kilka minut.


1/2
cytryny pokrojonej w plasterki1 cm
imbiru pokrojony na kawałki3 ziarna
kardamonu2 łyżeczki suszonej
trawy cytrynowej1 gwiazdka
anyżu1 laska
cynamonu2 łyżki ulubionego
miodu (dałam wrzosowy)1 litr gorącej, ale nie wrzącej
wody1/2
limonki1 cm
imbiru pokrojony na kawałki2 łyżeczki suszonej
mięty lub pęczek świeżych listków1 laska
cynamonu2 łyżki ulubionego
miodu (dałam rzepakowy)1 litr gorącej, ale nie wrzącej
wodyNapój pomarańczowo –
rozmarynowy1/2
pomarańczy pokrojonej na plasterki2 łyżeczki suszonego
rozmarynu lub gałązka świeżego1 laska
cynamonu1 gwiazka
anyżu2 łyżki ulubionego
miodu (dałam lipowy)1 litr gorącej, ale nie wrzącej
wodyPrzygotowanie:W każdym przypadku wszystkie składniki należy wsadzić do dzbanka, a następnie zalać gorącą, ale nie wrzącą
wodą.
Napoje są gotowe do picia po 5 minutach, gdy wszystkie
przyprawy uwolnią swoje aromaty.
Miód najlepiej dodać na samym końcu, tuż przed podaniem.