ßßß Cookit - przepis na Zapiekane naleśniki z kurkami, fetą i łososiem

Zapiekane naleśniki z kurkami, fetą i łososiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię poszukiwać nowych smaków w kuchni dlatego bardzo chętnie łączę ze sobą różne, nawet bardzo proste składniki. Bardzo często dzieje się tak z prozaicznej przyczyny – chcę pozbyć się z lodówki zalegających w niej rzeczy. Zwykle są to końcówki sera, kawałki niewykorzystanych warzyw czy inne składniki, których termin przydatności do spożycia zbliża się nieubłaganie. Najłatwiej wyczarować z nich zapiekankę, tatrę lub … naleśniki. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na weekendowy brunch lub obiad do pracy. Potrawa tak samo dobrze smakuje na ciepło lub zimno.
Składniki na ciasto (6 naleśników):
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
2 cebule dymki drobno posiekane
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Składniki na farsz:
1 szklanka kurek
1/2 opakowania sera – ja wykorzystałam z mleka owczego i koziego
1 opakowanie łososia wędzonego
garść posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
miękki ser pleśniowy
1/2 szklanki soku pomidorowego
2 małe pomidory
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną dymkę mieszam z ciastem i rozpoczynam smażenie. Warto zadbać, aby z naleśników nie wyszły wafle, ponieważ rozpadną się w trakcie zawijania. Składniki farszu (feta, usmażone kurki, łosoś i pietruszka) dzielę na sześć równych części i wykładam na świeżo usmażone placki. Naleśniki zawijam w „kostkę”, przekładam do ceramicznego naczynia wysmarowanego olejem i zalewam sokiem pomidorowym. Na każdym naleśniku umieszczam plaster sera pleśniowego – ja wykorzystałam roladę z sera koziego. Pomidory kroję w ćwiartki i dokładam do naczynia. Całość piekę przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni (ostatnie 5 minut z termoobiegiem).
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/zapiekane-nalesniki-z-kurkami-feta-i-lososiem