Wykonanie
To już ostatni etap mojej przygody z
kaczką. Po udkach i rosole przyszedł czas na najlepszą część, czyli piersi. Zdecydowałam się przygotować je z
grzybami mun.

Składniki na porcję dla 2 osób:2 piersi z
kaczki1/2 opakowania
grzybów mungarść
rodzynek1
papryczka chili2 ząbki
czosnku2
cebule szalotki1 łyżka
miodu1 łyżka
białego octu winnego2 łyżki
sosu teriyaki2 łyżki
oliwy z oliwekDodatki:
ryżkilka kropli
octu ryżowegoniewielki kawałek
mangoPrzygotowanie:Przygotowuję prostą marynatę składającą się z
chili,
czosnku,
miodu,
octu,
sosu teriyaki i
oliwy.
Mięso marynuję 24h, niemniej jak nie macie czasu wystarczy odstawić je na kilkanaście minut. Pokrojoną w piórka
cebulę i
por smażę na patelni z odrobiną marynaty przez ok 2 minuty, następnie dodaję
mięso i smażę na dużym ogniu przez kolejne 2 minuty. Dolewam pół filiżanki
wody i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu.W tym czasie zalewam
grzyby gorącą
wodą i dostawiam na 10 minut. Następnie dodaję je do
kaczki razem z
wodą z moczenia i
rodzynkami. Duszę całość przez kolejne 10 minut. Danie podaję z
ryżem lekko skropionym
octem ryżowym. Dla urozmaicenia smaku wkroiłam do niego małe kawałki
mango.Prawidłowe przygotowanie
ryżu:Absolutnie nie należy gotować
ryżu w woreczkach. Japończycy zeszliby na zawał widząc w jaki sposób gaijini przygotowują
ryż (jap. gohan, czyli posiłek). Aby prawidłowo przygotować
ryż należy postępować wg kilku zasad:przed gotowaniem
ryż należy dokładnie opłukać w zimnej wodziedo garnka wsypujemy miarkę
ryżuryż zalewamy dokładnie taką samą ilością zimnej
wodyryż należy gotować na małym ogniu pod sczelnym przykryciem do czasu aż wchłonie całą
wodęnależy uważać, aby para nie uciekała, ponieważ
ryż będzie twardy i może się przypalić na koniec
ryż można zakwasić
octem ryżowym z dodatkiem
cukru i
soli – na 1 filiżankę
ryżu powinna przypadać 1 łyżka mieszanki
octuostatni krok można pominąć i doprawić
ryż według własnych upodobań.Itadakimasu!