ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki z grzybami mun

Pierś z kaczki z grzybami mun

nazwa

Wykonanie

To już ostatni etap mojej przygody z kaczką. Po udkach i rosole przyszedł czas na najlepszą część, czyli piersi. Zdecydowałam się przygotować je z grzybami mun.
Składniki na porcję dla 2 osób:
2 piersi z kaczki
1/2 opakowania grzybów mun
garść rodzynek
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 cebule szalotki
1 łyżka miodu
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
ryż
kilka kropli octu ryżowego
niewielki kawałek mango
Przygotowanie:
Przygotowuję prostą marynatę składającą się z chili, czosnku, miodu, octu, sosu teriyaki i oliwy. Mięso marynuję 24h, niemniej jak nie macie czasu wystarczy odstawić je na kilkanaście minut. Pokrojoną w piórka cebulę i por smażę na patelni z odrobiną marynaty przez ok 2 minuty, następnie dodaję mięso i smażę na dużym ogniu przez kolejne 2 minuty. Dolewam pół filiżanki wody i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu.
W tym czasie zalewam grzyby gorącą wodą i dostawiam na 10 minut. Następnie dodaję je do kaczki razem z wodą z moczenia i rodzynkami. Duszę całość przez kolejne 10 minut. Danie podaję z ryżem lekko skropionym octem ryżowym. Dla urozmaicenia smaku wkroiłam do niego małe kawałki mango.
Prawidłowe przygotowanie ryżu:
Absolutnie nie należy gotować ryżu w woreczkach. Japończycy zeszliby na zawał widząc w jaki sposób gaijini przygotowują ryż (jap. gohan, czyli posiłek). Aby prawidłowo przygotować ryż należy postępować wg kilku zasad:
przed gotowaniem ryż należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie
do garnka wsypujemy miarkę ryżu
ryż zalewamy dokładnie taką samą ilością zimnej wody
ryż należy gotować na małym ogniu pod sczelnym przykryciem do czasu aż wchłonie całą wodę
należy uważać, aby para nie uciekała, ponieważ ryż będzie twardy i może się przypalić na koniec ryż można zakwasić octem ryżowym z dodatkiem cukru i soli – na 1 filiżankę ryżu powinna przypadać 1 łyżka mieszanki octu
ostatni krok można pominąć i doprawić ryż według własnych upodobań.
Itadakimasu!
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/piers-z-kaczki-z-grzybami-mun