ßßß Cookit - przepis na Domowe batony z marchewką i śliwką

Domowe batony z marchewką i śliwką

nazwa

Wykonanie

Bardzo często siedząc w pracy po godzinach wpada mi do głowy myśl „zjadłabym coś słodkiego”. Staram się zwalczać tę pokusę, niemniej często zdarza się, że odbywam wycieczkę do automatu ze słodyczami. Niezależnie od przyczyny tej potrzeby – jestem głodna, spać mi się chce, kawa jest za gorzka – nie ma sensu walczyć z tym nawykiem. Jest to starcie z góry skazane na porażkę. Warto natomiast zadbać, aby przekąski jedzone między posiłkami były zdrowe. Jednym z takich sposobów jest przygotowanie domowych batoników, które można zabrać do pracy, na spacer czy wycieczkę.
Składniki:
4 marchewki
5 dojrzałych śliwek
3/4 szklanki mąki przennej
garść rodzynek
4 łyżki maku (mielonego)
4 łyżki sezamu
4 łyżki słonecznika
4 łyżki miodu rzepakowego (może być dowolnego rodzaju)
150 ml oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 jajka
Przygotowanie:
Marchewki obieram i ścieram na tarce. Śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do miski z marchewką. Dodaję rodzynki, mak, sezam, słonecznik i mąkę. Mieszam wszystkie składniki.
Do osobnej miski dodaję wszystkie płynne składniki, czyli miód, oliwę, sok z cytryny i jajka. Mieszam je dokładnie do czasu połączenia wszystkich składników, a w szczególności rozpuszczenia miodu. Przelewam zawartość do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto jest zbyt mało zwarte warto dosypać mąkę.
Ciasto przekładam do kwadratowej formy wysmarowanej oliwą. Dokładnie dociskam ciasto łyżką, aby usunąć z niego całe powietrze i wygładzam jego powierzchnię. Piekę przez minimum 60 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie ciasto pozostawiam w piekarniku jeszcze przez 30 minut do ostygnięcia. Wypiek kroję na „batoniki” dopiero po całkowitym ostygnięciu. Powinny one być chrupiące z zewnątrz, ale wilgotne w środku ze względu na obecność marchewki i śliwek.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/domowe-batony-z-marchewka-i-sliwka