ßßß
Składniki:4 marchewki5 dojrzałych śliwek3/4 szklanki mąki przennejgarść rodzynek4 łyżki maku (mielonego)4 łyżki sezamu4 łyżki słonecznika4 łyżki miodu rzepakowego (może być dowolnego rodzaju)150 ml oliwy z oliweksok z 1/2 cytryny2 jajkaPrzygotowanie:Marchewki obieram i ścieram na tarce. Śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do miski z marchewką. Dodaję rodzynki, mak, sezam, słonecznik i mąkę. Mieszam wszystkie składniki.
Do osobnej miski dodaję wszystkie płynne składniki, czyli miód, oliwę, sok z cytryny i jajka. Mieszam je dokładnie do czasu połączenia wszystkich składników, a w szczególności rozpuszczenia miodu. Przelewam zawartość do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto jest zbyt mało zwarte warto dosypać mąkę.Ciasto przekładam do kwadratowej formy wysmarowanej oliwą. Dokładnie dociskam ciasto łyżką, aby usunąć z niego całe powietrze i wygładzam jego powierzchnię. Piekę przez minimum 60 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie ciasto pozostawiam w piekarniku jeszcze przez 30 minut do ostygnięcia. Wypiek kroję na „batoniki” dopiero po całkowitym ostygnięciu. Powinny one być chrupiące z zewnątrz, ale wilgotne w środku ze względu na obecność marchewki i śliwek.