ßßß Cookit - przepis na Mrowisko

Mrowisko

nazwa

Wykonanie

Obiecane Mrowisko. Jest to słodki przysmak pochodzący z suwalszczyzny a nawet można by powiedzieć, że z Litwy. Przygotowuje się je z bardzo prostego w wykonaniu ciasta, bo składającego się z jajek i mąki :) Ciasto cieniutko rozwałkowane, niemalże przeźroczyste, kroimy na długie trójkąty i smażymy na gorącym tłuszczu, pod wpływem którego ciasto błyskawicznie puchnie, stając się bardzo chrupiące.... a wszystko to niedbale poukładane na talerzu, oblane płynnym miodem, posypane makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami... Proste! Prawda?! :)
Składniki na ciasto:
(porcja na 4 osoby)
3 jajka
mąka pszenna (tyle ile wchłoną jaja)
szczypta soli
Dodatkowo:
rodzynki
mak
wiórki kokosowe
miód płynny
Do jajek stopniowo dodawać mąkę. Zagniatając ciasto podsypywać mąką, aż do uzyskania gęstości ciasta na pierogi. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić ciasto na części i rozwałować na natłuszczonym olejem blacie, najcieniej jak się da. Ciasto ma być niemalże przeźroczyste. Im cieniej rozwałkowane, tym ciasto po usmażeniu wychodzi bardziej spuchnięte i chrupiące. Następnie, najlepiej nożem do pizzy wykrawać długie paski, jak na faworki. Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Usmażone faworki układać warstwami na talerzu, polać płynnym miodem, posypać makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Postępować tak z każdą warstwą faworków, aż do utworzenia kopczyka.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/01/mrowisko.html