Wykonanie

Obiecane Mrowisko. Jest to słodki przysmak pochodzący z suwalszczyzny a nawet można by powiedzieć, że z Litwy. Przygotowuje się je z bardzo prostego w wykonaniu ciasta, bo składającego się z
jajek i
mąki :) Ciasto cieniutko rozwałkowane, niemalże przeźroczyste, kroimy na długie trójkąty i smażymy na gorącym tłuszczu, pod wpływem którego ciasto błyskawicznie puchnie, stając się bardzo chrupiące.... a wszystko to niedbale poukładane na talerzu, oblane płynnym
miodem, posypane
makiem, wiórkami kokosowymi i
rodzynkami... Proste! Prawda?! :)Składniki na ciasto:(porcja na 4 osoby)3
jajkamąka pszenna (tyle ile wchłoną
jaja)szczypta
soliDodatkowo:
rodzynkimakwiórki kokosowemiód płynnyDo
jajek stopniowo dodawać
mąkę. Zagniatając ciasto podsypywać
mąką, aż do uzyskania gęstości ciasta na pierogi. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić ciasto na części i rozwałować na natłuszczonym
olejem blacie, najcieniej jak się da. Ciasto ma być niemalże przeźroczyste. Im cieniej rozwałkowane, tym ciasto po usmażeniu wychodzi bardziej spuchnięte i chrupiące. Następnie, najlepiej nożem do pizzy wykrawać długie paski, jak na
faworki. Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Usmażone
faworki układać warstwami na talerzu, polać płynnym
miodem, posypać
makiem, wiórkami kokosowymi i
rodzynkami. Postępować tak z każdą warstwą
faworków, aż do utworzenia kopczyka.Smacznego!