ßßß Cookit - przepis na Smażone mrowisko

Smażone mrowisko

nazwa

Wykonanie

Już w zeszłym roku miałam ochotę zrobić mrowisko, ale nie zdążyłam się wyrobić przed tłustym czwartkiem :) W tym roku zaczęłam wszystko wcześniej ;) Czym jest mrowisko.... Jada się go głównie na Podlasiu. Jest to coś w rodzaju chrustu.....Kawałki cieniuteńko rozwałkowanego ciasta krojone w dowolne nieregularne kształty, smażone w głębokim tłuszczu, ułożone w kopczyk na kształt mrowiska na koniec polane syropem na bazie miodu i masła. Całość posypana makiem i rodzynkami.... Pyszności.... Przepisów jest kilka ja się oparłam na tym, tym i tym a to co powstało jest wypadkową tych trzech przepisów..... Można też upiec je wg tradycyjnego przepisu na faworki który już pojawił się na blogu tutaj (klik). Polecam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
4 jajka
szczypta soli
25 ml rumu
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.
Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)
Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić gładkie ciasto 3 min/interwał Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.
Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)
Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.
Składniki na syrop:
50ml wody
20-30g masła
1 łyżka cukru
150g miodu
ponadto:
mak i rodzynki do posypania
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na syrop podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i pogotować na małym ogniu jeszcze ok 7 minut. Zgasić i przestudzić ale nie całkowicie.
*Można tez zrobić syrop z mniejszej ilości miodu (60g), a więcej dodać cukru (2 szk). Pomijamy wówczas wodę a ilość masła zwiększamy do 200g :) Ja postanowiłam jednak nieco odchudzić syrop ;)
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki syropu umieścić w naczyniu i podgrzewać 70st/8min/obr2
Na dużym talerzu ułożyć pierwszą warstwę usmażonego ciasta, polać syropem, posypać makiem i rodzynkami. Na tym ułożyć kolejną warstwę i znów polać syropem i posypać i tak do wyczerpania składników. Odstawić do zastygnięcia.
Taki kopczyk można przechowywać nawet do miesiąca a mrowisko nic nie straci na swojej chrupkości, ale konia z rzędem dla kogoś komu się to uda i nie zje go wcześniej ;)
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/01/smazone-mrowisko.html