Wykonanie
Już w zeszłym roku miałam ochotę zrobić mrowisko, ale nie zdążyłam się wyrobić przed tłustym czwartkiem :) W tym roku zaczęłam wszystko wcześniej ;) Czym jest mrowisko....
Jada się go głównie na Podlasiu. Jest to coś w rodzaju chrustu.....Kawałki cieniuteńko rozwałkowanego ciasta krojone w dowolne nieregularne kształty, smażone w głębokim tłuszczu, ułożone w kopczyk na kształt mrowiska na koniec polane
syropem na bazie
miodu i
masła. Całość posypana
makiem i
rodzynkami.... Pyszności.... Przepisów jest kilka ja się oparłam na tym, tym i tym a to co powstało jest wypadkową tych
trzech przepisów..... Można też upiec je wg tradycyjnego przepisu na
faworki który już pojawił się na blogu tutaj (klik). Polecam baaardzo :)Składniki na ciasto:300g
mąki pszennej tortowej4
jajkaszczypta
soli25 ml
rumuwykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.wykonanie thermomix:Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić gładkie ciasto 3 min/interwał Ciasto zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut. Ciasto musi odpocząć.Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cieniuteńko (1mm) i kroimy w dowolne nieregularne kształty. Należy całe ciasto rozwałkować i pokroić zanim rozpoczniemy smażenie bo robi się to błyskawicznie i łatwo wówczas coś przypalić ;)Usmażone kawałeczki odkładamy na tacę wyłożona ręcznikiem papierowym do osuszenia.Składniki na
syrop:50ml
wody20-30g
masła1 łyżka
cukru150g
mioduponadto:
mak i
rodzynki do posypaniawykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki na
syrop podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i pogotować na małym ogniu jeszcze ok 7 minut. Zgasić i przestudzić ale nie całkowicie.*Można tez zrobić
syrop z mniejszej ilości
miodu (60g), a więcej dodać
cukru (2 szk). Pomijamy wówczas
wodę a ilość
masła zwiększamy do 200g :) Ja postanowiłam jednak nieco odchudzić
syrop ;)wykonanie thermomix:Wszystkie składniki
syropu umieścić w naczyniu i podgrzewać 70st/8min/obr2Na dużym talerzu ułożyć pierwszą warstwę usmażonego ciasta, polać
syropem, posypać
makiem i
rodzynkami. Na tym ułożyć kolejną warstwę i znów polać
syropem i posypać i tak do wyczerpania składników. Odstawić do zastygnięcia.Taki kopczyk można przechowywać nawet do miesiąca a mrowisko nic nie straci na swojej chrupkości, ale konia z
rzędem dla kogoś komu się to uda i nie zje go wcześniej ;)Smacznego :)