Wykonanie
             Kajzerka
Kajzerka to jedna z moich ulubionych bułeczek na śniadanie :) Najlepiej, gdy jest cieplutka, a masełko rozpływa się po niej :) ...wtedy nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne... jestem w siódmym niebie :) Przepis na te bułeczki znalazłam u Łucji, u której znajdziecie wiele przepisów na domowe 
pieczywo :) i wiele więcej :)Składniki:3 szklanki 
mąki pszennej (użyłam typ 550)3/4 szklanki letniej 
wody20g świeżych 
drożdży1 1/2 łyżeczki 
cukru1 łyżeczka 
soli (użyłam morskiej)1 
jajko50 g 
masłaDodatkowo:
białko, 
mak do oprószenia bułeczekZ 
drożdży, 
wody, 
cukru oraz łyżki 
mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby 
drożdże ruszyły. 
Mąkę połączyć 
jajkiem, 
masłem, dodać 
sól i przygotowany zaczyn z 
drożdży. Ciasto wyrobić, aż będzie odstawało od ścianek miski i od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, by odpoczęło. 
Potem wyrabiać ponownie przez 5 minut i przełożyć do miski wysmarowanej 
olejem. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym 
białkiem, oprószyć 
makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak nie dłużej, by 
kajzerki nie straciły swojej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym na 225 ° C przez 15-17 minut. Studzić na kratce.


