Wykonanie
Kajzerka to jedna z moich ulubionych bułeczek na śniadanie :) Najlepiej, gdy jest cieplutka, a masełko rozpływa się po niej :) ...wtedy nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne... jestem w siódmym niebie :) Przepis na te bułeczki znalazłam u Łucji, u której znajdziecie wiele przepisów na domowe
pieczywo :) i wiele więcej :)Składniki:3 szklanki
mąki pszennej (użyłam typ 550)3/4 szklanki letniej
wody20g świeżych
drożdży1 1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli (użyłam morskiej)1
jajko50 g
masłaDodatkowo:
białko,
mak do oprószenia bułeczekZ
drożdży,
wody,
cukru oraz łyżki
mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby
drożdże ruszyły.
Mąkę połączyć
jajkiem,
masłem, dodać
sól i przygotowany zaczyn z
drożdży. Ciasto wyrobić, aż będzie odstawało od ścianek miski i od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut, by odpoczęło.
Potem wyrabiać ponownie przez 5 minut i przełożyć do miski wysmarowanej
olejem. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulkę, a następnie lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmarować lekko roztrzepanym
białkiem, oprószyć
makiem i naciąć. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - jednak nie dłużej, by
kajzerki nie straciły swojej konsystencji. Piec w piekarniku nagrzanym na 225 ° C przez 15-17 minut. Studzić na kratce.