Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mak 25 dekagramów
jajko 1 sztuk
cukier 10 dekagramów
mąka pszenna 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
aromat waniliowy według uznania
rodzynki 5 dekagramów
sól według uznaniaWykonanie:
Mak sparzyć wrzącą
wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, osaczyć na sicie, po czym ze¬mleć 2-3
razy w maszynce do
mięsa (z sitem o małych otworach). Rozdrobniony
mak przełożyć do miski, wsypać
cukier, dodać
aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać przez sito
mąkę pszenną. Dodać
jajko i trochę
wody. Zagnieść ciasto (powinno
mieć twardą konsystencję), przełożyć na stolnicę posypaną
mąką pszenną. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić nożem „w zapałki". W garnku zagotować
wodę, posolić, wrzucać kluski. Ugotowane kluski przelać letnią
wodą. Stopić
masło i polać nim kluski, odstawić.
Rodzynki sparzyć, dodać do
maku. Gotową masę wymieszać z kluskami.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29wigilijne danieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: