ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomak 25 dekagramówjajko 1 sztukcukier 10 dekagramówmąka pszenna 1 szklanekmasło 2 łyżek stołowycharomat waniliowy według uznaniarodzynki 5 dekagramówsól według uznaniaWykonanie:Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, osaczyć na sicie, po czym ze¬mleć 2-3 razy w maszynce do mięsa (z sitem o małych otworach). Rozdrobniony mak przełożyć do miski, wsypać cukier, dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać przez sito mąkę pszenną. Dodać jajko i trochę wody. Zagnieść ciasto (powinno mieć twardą konsystencję), przełożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić nożem „w zapałki". W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski. Ugotowane kluski przelać letnią wodą. Stopić masło i polać nim kluski, odstawić. Rodzynki sparzyć, dodać do maku. Gotową masę wymieszać z kluskami.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29wigilijne danieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: