ßßß Cookit - przepis na Kluski z makiem

Kluski z makiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 25 dekagramów
jajko 1 sztuk
cukier 10 dekagramów
mąka pszenna 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
aromat waniliowy według uznania
rodzynki 5 dekagramów
sól według uznania
Wykonanie:
Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, osaczyć na sicie, po czym ze¬mleć 2-3 razy w maszynce do mięsa (z sitem o małych otworach). Rozdrobniony mak przełożyć do miski, wsypać cukier, dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać przez sito mąkę pszenną. Dodać jajko i trochę wody. Zagnieść ciasto (powinno mieć twardą konsystencję), przełożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić nożem „w zapałki". W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski. Ugotowane kluski przelać letnią wodą. Stopić masło i polać nim kluski, odstawić. Rodzynki sparzyć, dodać do maku. Gotową masę wymieszać z kluskami.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
wigilijne danie
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6820/Kluski-z-makiem