Wykonanie
Jedno z najlepszych
czekoladowych wypieków jakie znam, przynajmniej według mnie. Wydawać by się mogło, że to zakalec a jednak o to w tym wszystkim chodzi. Ilość
czekolady jest ogromna i to najlepsze, bo ja jestem ogromnym maniakiem
czekolady. Najlepiej smakuje z
masłem orzechowym, które jest kolejnym moim ulubionym przysmakiem. Ciasto inaczej zwane Brownie, zaistniało w Ameryce skąd wzięła się jego nazwa.Składniki:3
jajka,275 g drobnego
cukru do wypieków,1 łyżeczka
olejku waniliowego,300 g
gorzkiej czekolady (70%),225 g
masła,135 g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
soli,Na samym początku ścieramy 100 g
gorzkiej czekolady na grubych oczkach i wkładamy do lodówki. W misie miksera ucieramy całe
jajka z
cukrem i
wanilią na puszystą masę. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło i
czekoladę na gładziutka masę ale starajmy się nie rozgrzać bardzo masy. Do jajecznej masy dodajemy
mąkę,
sól, masę
czekoladową i mieszamy na małych obrotach na gładką masę. Prostokątną formę 20 x 30cm wykładamy papierem do wypieków lub smarujemy tłuszczem. Ciasto wlewamy i rozkładamy w miarę równo, na wierzchu posypujemy zrobioną wcześniej posypką
czekoladową. Pieczemy przez 35 minut w 160°C.Smacznego :)