Wykonanie
Kilka przepisów na brownie już przetestowałam. Jeden z nich okazał się genialny. Teraz do tego
grona dołącza drugi. Przepis dostałam od mojego przyszłego, potencjalnego szwagra :) Dziękuję!
Ciasto trafiło na 'stół' w SCW - rozeszło się w mgnieniu oka. Nawet osoby, które utrzymują że są 'na diecie' pokusiły się o niejeden kawałek!Czas przygotowania : 15min + 30min pieczenieSkładniki (na dużą blachę):- 250 g
mąki pszennej- 4
jajka- 220 g
cukru- 150 g
masła- 150 g
gorzkiej czekolady- 2 łyżki
kakao- szczypta
soli- 2 łyżeczki
aromatu waniliowego- 100-150 g
żurawiny1. Rozpuść
masło i
czekoladę na parze. Odstaw, aż się lekko przestudzi.2. Ubij
jajka z
cukrem na puszystą masę. Powoli wlewaj masę
czekoladową i wymieszaj.3. Dodaj
kakao,
aromat waniliowy,
mąkę i
sól.4. Dokładnie wymieszaj. Dodaj połowę
żurawiny.5. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.6. Wierzch ciasta posyp pozostałą
żurawiną.7. Piecz w 175oC około 30 min. Ciasto powinno być suche z wierzchu i jeszcze mokre w środku.