Wykonanie
Składniki:- 150 g
masła (temperatura pokojowa)- 80 g
cukru- 1/2 łyżeczki
olejku waniliowego- szczypta
soli- 220 g
mąki pszennejPrzygotowanie:
Masło należy utrzeć z
cukrem,
olejkiem waniliowym oraz szczyptą
soli.Do masy dodać
mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.Jeśli będzie za bardzo lepkie i miękkie podczas wałkowania, należy je zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.Stolnicę oraz wałek oprószyć
mąką.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm.Foremkami wykrawać
ciastka.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wycięte
ciastka.(Nie wyrastają na boki, więc można je układać blisko siebie).Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 12 minut.