ßßß Cookit - przepis na Tarta serowa z anchois i pomidorami

Tarta serowa z anchois i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Tarta jest jednym z tych dań, które nadaje się praktycznie na każdy posiłek. Smakuje świetnie na kolację wyciągnięta prosto z piekarnika, jak i na zimno, zabrana drugiego dnia do pracy na lunch.
Jej drugą zaletą jest to, że można wykonać ją praktycznie z dowolnych składników, posiadanych akurat w lodówce. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje innym smakiem.
Zwykle przygotowuję tartę z ciasta kruchego. Tym razem jednak, ze względu na brak masła, zrobiłam ciasto drożdżowe. Wyszło zaskakująco dobre 😉
Tarta tuż po wycągnięcia z piekarnika
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowe
1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
suszone zioła wedle uznania
1 łyżeczka świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
Masa serowa:
1/2 opakowania riccoty
1/2 kostki twarogu
1 jajko
1/5 szklanki mleka
1/5 szklanki mąki
2 posiekane ząbki czosnku
Dodatki:
1 opakowanie anchois
1/2 papryki pokrojonej w paseczki
2 pomidory lima pokrojone w plastry
1 mozzarella rozerwana na kawałki
Przygotowanie:
Mąkę żytnią, sól, sezam i przyprawy wsypać do miski. Z cukru i drożdży przygotować zaczyn (wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłe wody i odstawić na chwilę), a następnie dodać do pozostałych składników. Wymieszać stopniowo dodając pozostałą część wody. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się elastyczne. Podczas wyrabiania podsypuję je mąką pszenną. Bezpośrednio po wyrobieniu rozwałkowuję ciasto bezpośrednio w foremce do tarty i odstawiam na kilka minut.
Staram się eliminować liczbę naczyń do umycia, więc w misce po cieście przygotowuję masę serową. Wrzucam wszystkie składniki do miski i mieszam ze sobą. Twaróg rozdrabniam widelcem, nie przykładając się do tego szczególnie – lubię jak czuć jego grudki między zębami.
Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto. Następnie układam wszystkie pozostałe składniki (anchois, paprykę, pomidory i mozzarellę). Wstawiam do nienagrzanego piekarnika (tryb góra – dół) i nastawiam temperaturę 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę przez kolejne 20 minut aż góra ładnie zbrązowieje. Wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim tartę do ostygnięcia.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/08/tarta-serowa-z-anchois-i-pomidorami