ßßß
Tarta tuż po wycągnięcia z piekarnikaCiasto:1 szklanka mąki żytniej razowe1/3 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki sezamu1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistejsuszone zioła wedle uznania1 łyżeczka świeżych drożdży1/2 szklanki ciepłej wodyMasa serowa:1/2 opakowania riccoty1/2 kostki twarogu1 jajko1/5 szklanki mleka1/5 szklanki mąki2 posiekane ząbki czosnkuDodatki:1 opakowanie anchois1/2 papryki pokrojonej w paseczki2 pomidory lima pokrojone w plastry1 mozzarella rozerwana na kawałkiPrzygotowanie:Mąkę żytnią, sól, sezam i przyprawy wsypać do miski. Z cukru i drożdży przygotować zaczyn (wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłe wody i odstawić na chwilę), a następnie dodać do pozostałych składników. Wymieszać stopniowo dodając pozostałą część wody. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się elastyczne. Podczas wyrabiania podsypuję je mąką pszenną. Bezpośrednio po wyrobieniu rozwałkowuję ciasto bezpośrednio w foremce do tarty i odstawiam na kilka minut.Staram się eliminować liczbę naczyń do umycia, więc w misce po cieście przygotowuję masę serową. Wrzucam wszystkie składniki do miski i mieszam ze sobą. Twaróg rozdrabniam widelcem, nie przykładając się do tego szczególnie – lubię jak czuć jego grudki między zębami.Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto. Następnie układam wszystkie pozostałe składniki (anchois, paprykę, pomidory i mozzarellę). Wstawiam do nienagrzanego piekarnika (tryb góra – dół) i nastawiam temperaturę 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę przez kolejne 20 minut aż góra ładnie zbrązowieje. Wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim tartę do ostygnięcia.