Wykonanie
Bułeczki są szybkie i smaczne :) Można je zamrozić a
potem odmrozić w mikrofali i smakuja jak prosto z pieca :) Zapraszam:)- pół kostki
drożdży- 250 g
mąki pszennej + trochę do podsypania- 250g
mąki pełnoziarnistej typ 2000- 1 szklanka
wody- 1 łyżeczka
soli- 1
jajko- 1 łyżka
cukru-
pomidorki koktajlowe-
ser mozarella-
oliwa- ulubione
zioła- 2 łyżki stopionego i schłodzonego
masłaDrożdże kruszymy , zasypujemy
cukrem i łyżką dowolnej
mąki, zalewamy ciepłą
wodą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy
masło,
jajko i resztę
mąki- wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy szklanka koła - jak do pierogów, W środku koła robimy wgłębienie i wkładamy tam
pomidorka koktajlowego, kawałek
mozarelli i posypujemy ulubionymi
ziołami. Dokładnie zamykamy - jak pączka i odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Te czynności powtarzamy do momentu skończenia się ciasta. Bułeczki posypujemy
ziołami polewamy odrobiną
oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180c ( przy termoobiegu) i pieczemy ok 20min.