ßßß
Placek po węgiersku, czyli po prostu placek ziemniaczany podany z gulaszem, jest pomysłem na bardzo smaczny i sycący obiad. Gulasz (jeśli Wam zostanie) można podać również np. z makaronem lub kopytkami. Najlepszym, według mnie, dodatkiem warzywnym do placka węgierskiego są ogórki kiszone.Składniki:1 kg ziemniaków3 cebulki3-4 ząbki czosnku2 jajka6 łyżek mąkiok. 30 dag kiełbasy (może być zwyczajna)30 dag mięsa mielonegokoncentrat pomidorowyoregano1 papryka słodkasól, pieprz, papryka ostra mielona do smakuolej do smażeniaMięso mielone przesmażamy ze zmieloną kiełbasą. 2 cebule pokrojone w drobną kostkę smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażone składniki do rondla, zalewamy małą ilością wody i dusimy przez chwilę.Pokrojoną w paski paprykę podsmażamy i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku, aby gulasz był dość ostry. Jeśli to konieczne, zagęszczamy mąką.Obrane ziemniaki, jedną cebulę i czosnek trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ziemniaczane.Usmażone placki przekładamy gulaszem.Smacznego!