Wykonanie
Przepis: Bigos z
młodej kapusty z
kurczakiem smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny bigos. Ja uwielbiam bigos w wydaniu lekko pikantnym.
Wędzona kiełbasa idealnie komponuje się ze
słodką kapustą. Bigos możemy przygotować w garnku, woku, ale także na głębokiej patelni.
Biała kapusta nadaje się do kiszenia, gotowania, na surówki, dobrze się przechowuje. Zawiera bardzo dużo wartości odżywczych i witamin: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor,
fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy.
Kapuście przypisuje się także pewne minusy np. wzdęcia, odbijanie. Można temu zapobiec, dodając do gotowania
kminek lub
majeranek.Składniki:główka
młodej kapustyfilet z piersi kurczaka3
kiełbaski wędzone2
cebule2 łyżki
koncentratu pomidorowegosłodka paprykaostro papryka2
liście lauroweziele angielskiepieprzsólNa patelnię wlewamy odrobinę
oleju i podsmażamy pokrojony w drobne kawałki
filet z kurczaka . Usmażone
mięso przerzucamy do garnka, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę
kiełbasę. Podsmażamy tak długo, aż
kiełbasa się trochę wytopi, a następnie dorzucamy
cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Uważajcie, aby
cebula się nie przypaliła.W międzyczasie kroimy w kostkę lub paski
młodą kapustę i dorzucamy do garnka. Całość zalewamy szklanką
wodą. Dodajemy
liście laurowe, kilka ziaren
ziela angielskiego oraz dwie łyżki
koncentratu pomidorowego.Całość przyprawiamy
solą i
pieprzem. Ja uwielbiam delikatnie ostrą
kapustę – dlatego przyprawiam także
ostrą papryką. Dla nadania koloru można doprawić także
słodką papryką.Tak przygotowaną
młodą kapustę z
kurczakiem dusimy z pozostałymi składniki przez ok. 30 minut, aż
kapusta będzie miękka. Jeżeli w trakcie
woda wyparuje, musimy dolać, aby nasz bigos się nie przypalił.Bigos z
młodej kapusty z
kurczakiem gotowy! Smacznego :-) Podobał się przepis? Daj znać w komentarzach jak Ci poszło!Zobacz też: