ßßß
Lekki bigos z młodej kapusty.Składniki:1 mała główka młodej kapusty1 liść laurowy3 ziarna ziela angielskiego8 ziaren pieprzu1/2 łyżeczki mielonego kminku200 g boczku wędzonego*1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżka papryki słodkiej1 łyżeczka papryki ostrej (będzie dość ostre)2 średnie cebule1 mały koncentrat pomidorowy1/2 - 1 łyżeczka cukrusól do smakuKapustę poszatkować i ugotować ze szklanką wody, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i kminkiem.Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy się przyrumieni dodać kurkumę, paprykę ostrą i słodką oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie dodać koncentrat pomidorowy i płaską łyżeczkę cukru - z karmelizować.Gdy kapusta zmięknie, wlać sos pomidorowy i wszystko razem poddusić na małym ogniu ok 30 mi n.*Można przygotować wersję bez boczku, która świetnie pasuje jako ciepła przystawka np. do kotletów schabowych.