ßßß
Składniki:2 puszki krojonych pomidorów,2 ząbki czosnku,pół szklanki makaronu w kształcie ryżu,łyżka oliwy truflowej (może być też zwykła),łyżeczka koncentratu pomidorowego,pół dużej cebuli,pół łyżeczki bazylii,pół łyżeczki oregano,pół łyżeczki lubczyku,1/4 łyżeczki rozmarynu,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:Cebule kroimy w kostkę. Na dnie garnka, w którym przygotujemy zupę rozgrzewamy oliwę i wyrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie zalewamy kubkiem wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dorzucamy pomidory wraz z zalewą, przeciskamy czosnek przez prask i dodatkowo dolewamy 1,5 litra wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Po tym czasie wsypujemy makaron, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku dodając koncentratu, soli i pieprzu. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna można dodać łyżeczkę cukru.Smacznego!