Wykonanie
Zimowych zup ciąg dalszy. Wczoraj spędziłam dzień z siostrą i naszym nowym członkiem rodziny -
koniem Alexusem. Większego łasucha, to dawno nie widziałam, nawet wśród amatorów moich popisowych dań :) Jednak czas spędzony na mrozie zrobił swoje i wróciłam do domu pragnąc zjeść zupę
pomidorową. Taka właśnie szybko upichciłam, a przepis przedstawiam Wam poniżej.

Składniki:2 puszki krojonych
pomidorów,2 ząbki
czosnku,pół szklanki
makaronu w kształcie
ryżu,łyżka
oliwy truflowej (może być też zwykła),łyżeczka
koncentratu pomidorowego,pół dużej
cebuli,pół łyżeczki
bazylii,pół łyżeczki
oregano,pół łyżeczki
lubczyku,1/4 łyżeczki
rozmarynu,
sól i
pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę. Na dnie garnka, w którym przygotujemy zupę rozgrzewamy
oliwę i wyrzucamy
cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie zalewamy
kubkiem wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dorzucamy
pomidory wraz z zalewą, przeciskamy
czosnek przez prask i dodatkowo dolewamy 1,5 litra
wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Po tym czasie wsypujemy
makaron, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy
zioła i doprawiamy do smaku dodając koncentratu,
soli i
pieprzu. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna można dodać łyżeczkę
cukru.Smacznego!