Wykonanie
Dziś przygotowałam dla was coś na szybko - ratatouille (czyt. ratatuj) czyli warzywny rodzaj gulaszu pochodzący z Prowansji. Moja wersja została wzbogacona o
marchewkę i zieloną
fasolkę.Ratatouille to zdecydowanie letnie danie. Najlepsze jest to z dodatkiem świeżych, mięsistych
pomidorów prosto z krzaczka, ale to wiosennie nie musi mu w niczym ustępować. Najważniejsze to świeże składniki, mówimy mrożonkom stanowcze: "NIE!" Zatem pędźcie na targowisko i upolujcie jak najlepsze składniki i zabierajcie się do gotowania.


RatatouilleSkładniki:2-3
pomidory (lub 1 cała puszka)1
czerwona papryka,1
żółta papryka,1 ostra
zielona papryka,2 małe
bakłażany,1
cukinia,1
cebula,3
marchewki,2 ząbki
czosnku,15 dag zielonej
fasolki,1/2 szklanki
bulionu warzywnego.1 łyżka świeżego
tymianku,1 łyżeczka wędzonej
papryki,1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku,1/2 łyżeczki cząbru,1/2 łyżeczki
estragonu,1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej (najlepiej głębokiej) patelni, na
oleju, do zeszklenia.
Paprykę kroimy w słupki i wrzucamy do podsmażonej
cebuli i razem smażymy przez kilka minut po tym czasie wrzucamy pokrojoną w plastry lub półksiężyce
cukinię i dalej podsmażamy.
Fasolkę i
marchewkę gotujemy do miękkości (można na parze). Po ugotowaniu
fasolkę kroimy na mniejsze części,
marchewkę w talarki.Dodajemy
bakłażana (kroimy go w plastry lub półksiężyce). Warzywa na patelni zalewamy
bulionem i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone
pomidory. Jeśli dodajemy
pomidory z puszki, to możemy wlać zalewę uprzednio dodając mniej
bulionu.Na patelnię wrzucamy
fasolkę i
marchewkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
przyprawy. Mieszamy i podajemy z
bagietką.Smacznego!